4 Maj, 2024

Bästa sällskapsspel 2024 – Årets topplista och test

Svenska, vilket även har resulterat i att utbudet av alternativ där ute blir större och större för varje dag som går. Oavsett om det är en sen sommarkväll eller mysig vinterdag, sällskapsspel kan alltid göra de stunder vi tillbringar tillsammans bättre. Det kan till och med vara användbart medel i lärande för unga.

Senaste året utsattes sällskapsspelet till årets julklapp av HUI research. Detta med motivationen att det varit länge något älskat inom folkhemmen, men också att de ser en ändring till vad de kallar fygitala sällskpasspel. Alltså en blandning av de fysiska och digitala.

I vårt test har vi summerat en guide i jakten på bästa sällskapsspel 2024 inom kategorierna festspel, familjespel & strategispel. Så oavsett om du söker sällskapsspelet för en rolig kväll med polarna eller mysig eftermiddag med familjen så har vi alla.

björn sällskapsspelstestare med röd keps och vitt skägg

Dagens Testare

Björn

bästa sällskapsspel 2024

Topplista – Populäraste & bästa sällskapsspelen 2024

Det finns några sällskapsspel som handlats mer under det senaste året än andra, bland de mest sålda och populäraste sällskapsspelen 2024 ser vi många återkommande och klassiska titlar, men även några nykomlingar.

Topplista – Bästa sällskapsspel 2024:
1. Bäst i Test
2. Hint
3. Throw throw burrito
4. När då då?
5. Ticket to ride
6. Cards against humanity
7. På spåret
8. Idiotkunskap
9. Catan
10. Cascadia

brädspel förpackning och hand

Nya sällskapsspel 2024

Det har under året släppts ett flertal helt nya sällskapsspel på svenska marknaden som snabbt gått och blivit favoriter bland sveriges brädspelsfantaster. Här är några av nyheterna inom sällskapsspel som kommit ut i år.

bäst i test brädspel förpacking
Testvinnare

Bäst i test Brädspelet

Spelet vann dessutom Leksaksbranschens pris 2023 i kategorin Årets Pulshöjare plans årets spel.

Tester och uppdrag som du känner igen från TV-soffan. Men nu i form av ett sällskapsspel du kan spela tillsammans med familjen.

Läs vår recension av bäst i test brädspelet här!


Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

479kr hos Webhallen

bezzerwizzer sällskapsspel förpackning
2a plats

Bezzerwizzer Timeline

Ett väldigt populärt spel under 2022 var familjefavoriten "När då då". Under detta år släpptes en ny version av detta spel från Enigma – Bezzerwizzer Timeline!

I Bezzerwizzer Timeline skall du lägga ditt kort på tidslinjen enligt när du tror att den historiska händelsen inträffade, men tvisten är möjligheten att sätta motståndarna på plats. För i Bozzerwizzer Timeline har du även möjligheten att säga till när dina motståndare lägger fel, och få poäng!

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

den försvunna diamanten postrånet sällskapsspel och spelplan
4e plats

Den Försvunna Diamanten Postrånet

Den försvunna diamanten är numera en riktigt svenska klassiker inom sällskapsspel. I denna uppdaterade version från 2023 får du möjlighet att uppleva den på ett helt nytt sätt.

Detta är ett fristående spel som tar vid där Den Försvunna Diamanten slutar. Som postförare är ditt uppdrag att köra diamanten till kungen utan att någon rövare hinner ikapp dig. Vinner gör den spelare som klarar av att leverera diamanten på kungens födelsedag.Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

escape room exit brädspel pussel
6e plats

EXIT: Puzzle Escape Room-spel

Ett eget escape room hemma? Ja, med detta sällskapsspel får du verkligen tänka till.

Höj spänningen på spelkvällen genom att introducera de senaste tillskotten i EXIT-serien och ta klurigheterna till helt nya nivåer. Dessa spel förenar pussel och escape room-upplevelser och inkluderar varje gång en kodskiva samt fyra unika pussel med ledtrådar och gåtor som måste knäckas för att avslöja spelets mysterium.

Utforska olika Exit-spel med olika svårighetsgrader och ge din spelkväll en uppfriskande twist. Perfekt spel för två.

Betyg

✸✸✸

Lägst pris just nu

folk skålar med drinkar fotografi

Bästa festspelen

Bästa sällskapsspelen för festen med hög intensivitet att spela tillsammans på festen med flera utövare. Skratt utlovas mellan deltagarna. Här är årets bästa sällskapsspel inom kategorin festspel.

sällskapsspelet cards against humanity
BÄST I TEST 2023

Cards against humanity

Cards Against Humanity är ett underhållande partyspel. Spelet tänjer något på de humana gränserna men är hysteriskt roligt. Vid varje spelrunda ställer en spelare en fråga från ett av de svarta korten där ett eller två ord saknas. De vita korten innehåller ett ord med vilka de andra spelarna ska svara med och fylla i för att få ihop till en fullständig mening.

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

sällskapsspelet hint
2a Plats

Förfest

Det ultimata spelet på förfesten som gör att alla har roligt tillsammans samtidigt som ni kommer närmare och lär känna varandra. Vi kunde aldrig sluta spela!Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

throw throw burrito sällskapsspel
3e plats

Throw throw burrito

Barnsligt roligt spel från samma skapare av cards against humanity. Throw throw burrito är ett intensivt och roligt spel för förfesten eller den sena middagen med vännerna. Här gäller det att ha snabba reflexer!

Eller som de själva beskriver det "en brädspelsversion på spökboll"

Betyg

✸✸✸✸

Lägst priser just nu

trivial pursiut i förpackning
4e plats

Hint

Hint – Ett spel där du måste vara snabb, tydlig och kreativ i flera kategorier. Här delar ni in er i lag, snurrar på snurran och gör det som uppdraget säger. Ni har endast 90 sekunder på er att lösa det som försöker sägas, hummas, sjungas, eller i charader. Vissa saker är helt förbjudna att använda både för den som hintar och för de som gissar.


Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

sällskapsspelet rackare 3
5e plats

Rackare 3

Rackare 3 är ett löjligt enkelt festspel, till den grad att endast puckon kan missuppfatta reglerna. Varje runda lägger en spelare ut ett vitt kort och de andra fyller i med sitt bästa svarta kort. Den som lagt det vita kortet utser den roligaste kombinationen. Först till tio poäng har vunnit spelet och får titeln ”en riktig liten rackare.”


Betyg

✸✸✸

Lägst pris just nu

escape room exit brädspel pussel
6e plats

Jag har en kompis som...

Det är alltid någon annans "kompis" som verkar hamna i knasiga situationer i anekdoter, eller hur? I frågespelet "Jag har en kompis som..." ger vi den klassiska leken "Jag har aldrig..." en rolig twist.

Mycket underhållande och samtidigt en möjlighet att dela historier där pinsamheterna förmodligen aldrig hände – åtminstone inte enligt berättaren

Betyg

✸✸✸

Lägst pris just nu

två äldre män som spelar shack på orange bakgrund

Bästa familjespelen

Familjespel där personer i alla åldrar kan vara med och spela tillsammans. Många av dessa spel har även alternativ som fungerar för de mindre. Populära brädspel och frågespel för hela familjen. Här är årets bästa sällskapsspel inom kategorin familjespel.

sällskapsspelet när då då
Testvinnare

När då då?

Började till exempel Marabou tillverka tuggummit Toy före eller efter det att Ingemar Stenmark vann sin första världscupseger?Bilda en tidslinje med tio olika händelser från tideräkningens början fram till idag. Sätt händelser, personer, platser eller prylar i rätt ordning. Du behöver inte kunna årtalen, utan bara kunna placera dem i rätt förhållande till varandra.

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

sällskapsspelet 0-100 familjespel
2a plats

0-100 Familj

I 0-100 får spelarna att tänka brett och fritt utifrån sina kunskaper och erfarenheter. Svaren kan vara i längd, bredd, höjd, temperatur, fart, storlek, ålder och anges i enheter som centimeter, år, timmar, kronor etc. Spelet skiljer sig från andra spel som ofta begränsas av givna svarsalternativ.Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

sällskapsspel bezzerwizzer
3e plats

Bezzerwizzer Familj

Bezzerwizzer Familjeversion – Ett kunskapsspel där både allmänbildning och taktik avgör vem som vinner. En ny version på klassikern som lanserats under 2023 och passar för alla åldrar och hela fmailjen!


Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

med andra ord harry potter edition
4e plats

Med andra ord Harry Potter

Med andra ord – Klassiska spelet "Med andra ord", men med Harry Potter fokus! Samla alla Harry Potter fans du känner och gå bananas!”
Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

oopzy spel
5e plats

Oopzy! - David Sundin

Oopzy- är ett lustigt och listigt kort- och tärningsspel där det gäller att vara den som först får sina fem tärningar att visa samma sak. Men se upp - dina motspelare kommer att göra allt de kan för att sabotera för dig! Ett spel för dig som inte räds att göra gamla vänner till nya fiender!

Betyg

✸✸✸

Lägst pris just nu

spelet hint go i förpackning
6e plats

Hint Go

Dina lagkamrater ska som vanligt gissa på vad det är du försöker hinta om medan du utmanar dina färdigheter inom de klassiska HINT-grenarna, när du t.ex. nynna sånger med en huvudstad i titeln, ritar skräckfilm, talar om det spanska köket och gör charader om saker man kan göra utan kläder på. Och som vanligt så måste ni skynda på innan tiden tar slut, och det finns alltid något som ni inte får gissa på!

Betyg

✸✸✸

Lägst pris just nu

269kr hos Jollyroom

svartvitt fotografi av spelplan i sällskapsspel med karta

Bästa strategispelen

I strategispel gäller det att precis som i namnet säger lägga rätt strategier för att slå motståndarna. Ofta tar dessa spel längre tid att slutföra men segraren går även därför ut som ännu starkare när omgångarna är över. Här är årets bästa sällskapsspel inom kategorin strategispel.

catan sällskapsspel strategispel
Testvinnare

Catan

Catan – Tävla mot dina medspelare genom att bygga upp din koloni, skaffa mer råvaor för att bygga ut. För att vinna kan du byta råvaror med dina medspelare eller varför inte bygga en armé. Den spelare med bäst strategi vinner!Spelet tar en minut att lära sig men en livstid att bemästra, och kan spelas av alla.

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

risk sällskapsspel
2a plats

Risk

Risk – Placera dina trupper. Lägg upp din strategi. Låt sen jakten på världsherravälde börja. Utmaningen: att besegra dina fiender, flytta fram dina trupper och utöka ditt territorium. Frågan är om du ska anfalla avvakta, eller bilda en tillfällig alians… besluten är dina.

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

649kr hos Jollyroom

ticket to ride spel
3e plats

Ticket to ride

Ticket to ride – I detta omtalade sällskapsspel Ticket to Ride från Days of Wonder i versionen Europa samlar spelarna tågkort för att tävla om Europas järnvägar. Slå ut och ta över tågrutter och samla extra poäng genom att skapa anslutningar mellan avlägsna orter. Spelreglerna är på svenska.

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

exit pussel game
4e plats

EXIT: + PUZZLE: The Sacred Temple

Kan du genomföra pusslet, lösa gåtorna och stoppa stölden av de dyrbara kulturella artefakterna från templet.Skattjägare har brutit sig in på kontoret på universitetets arkeologiska avdelning. Din professor är försvunnen utan ett spår – och så även hans bok med gamla anteckningar om ett hemligt tempel.


Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

wingspan sällskapsspel
5e plats

Wingspan

Du är en fågelfantast - forskare, fågelskådare, ornitologer och samlare - som strävar efter att upptäcka och locka till sig de bästa fåglarna till ditt nätverk av naturreservat. Varje fågel ger dig möjlighet att skapa kraftfulla kombinationer i ett av dina habitat (aktioner).
Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

cascadia årets spel 2023
6e plats

Cascadia

Vinnare av priset Guldtärningen för 2023.

Uppnå den optimala harmonin i naturen när du arrangerar livsmiljöer och vilda djur för att skapa ett balanserat ekosystem. Varje deltagare tilldelas en startplatta bestående av tre hexagoner, där varje hexagon innehåller en varierad sammansättning av fem olika typer av habitat och djurliv.


Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

svartvitt fotografi av shackbräde med löpare och bönder

Olika kategorierna av sällskapsspel som svenskar älskar

Det finns många olika typer av sällskapsspel för olika stunder. I sammanfattningen för i år har vi gått igenom de bästa sällskapsspelen & brädspel.

Festspel

För att göra festen eller middagen lite roligare. Ta fram sällskapsspelet efter middagen eller festen för att samlas kring en rolig aktivitet tillsammans med dina gäster. Dessa spelen garanterar timmar av nöje tillsammans och hårda kamper och vinsten tillsammans.

Familjespel

Sällskapsspel för hela familjen. Bra spel från testet som funkar för hela familjen. Här kan ni samlas tillsammans och spela tillsammans. Är barnen riktigt små rekommenderar vi dock vårat test av sällskapsspel för barn.

Strategispel

För långa och intensiva utmaningar. De bästa strategispelen från testet. Strategispel kräver mer tankekraft från spelarna och kamperna är upp emot flera timmar långa. Men man har väldigt roligt tillsammans med sina medspelare på vägen dit!

Årets julklapp 2023 är sällskapsspelet enligt HUI

Under många år har HUI research i Sverige utsett årets julklapp i Sverige, en tradition som började redan 1988. Detta är en sammanställning över olika julklappar som svenska folket har användning för och också som är tidsenliga med vad som händer i världen.

Under 2023 utsattes sällskapsspelet till årets julklapp i Sverige! Detta med följande motivation från HUI research:

Sällskapsspel är en klassisk julgåva som nu återupptäcks av nya generationer. I en omvärld präglad av krig, våld och ekonomiska svårigheter blir sällskapsspelet en möjlighet att för en stund koppla bort världen utanför och istället uppleva samvaron med nära och kära. Sällskapsspelen står för trygghet men också för eskapism och utveckling, Emma Hernell VD på HUI.

Det har enligt HUI hänt mycket inom utvecklingen av sällskapsspel under senasre år samtidigt som populariteten för sällskapsspel ökade markant i och med series som Queens Gambit (där de spelar schack) och Stranger Things.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen också enligt HUI bland utvecklingen av sällskapsspel där de fysiska och digitala världarna möts. Ett bra exempel på detta är spel som Hitster som är ett musikquiz där du använder din telefon för att spela upp låtar genom att scanna QR-koder på spelets förpackning.

Vinnarna av Guldtärningen 2023

Varje år i Sverige delar branchorganisationen "Lek- och Babybranschen" ut Guldtärningen, och det är som en stor lekdate för brädspel-entusiaster.

Priserna delas ut inom kategorierna "Bästa vuxenspelet", "Bästa Familjespelet och "Bästa Barnspelet" Tanken med tävlingen? Att få oss alla att hitta nya, heta favoriter som dykt upp under året.

Bland de tidigare vinnarna har vi haft godingar som Smart 10, Exit och 0-100, som har charmat oss alla.

Och nu, trumvirvel, låt mig berätta lite snabbt om årets pristagare – om du vill dyka djupare in har vi en hel genomgång av vinnarna av årets spel (Guldtärningen).

Vinnarna av årets spel 2023 – Guldtärningen
Årets vuxenspel: Cascadia
Årets Familjespel: Fauna
Årets Barnspel: Den Magiska Skogen

Varje pris är som ett klapp på axeln till kreativiteten och spelskaparglädjen som fyller denna ständigt föränderliga spelvärld.

Saker att tänka på när du väljer det bästa sällskapsspelet för dig

Det finns ett antal olika saker du behöver tänka på när du ska välja det bästa sällskapsspelet för dig och dina medspelare. Några exempel är hur många ni är som ska spela, ålder på deltagarna samt hur länge ni vill spela. Dessutom kan några av dina medspelare ha specifika intressen eller kunskaper som gör att den föredrar ett visst spel. Till exempel finns det vissa spel som passar när man är många, menads andra sällskapsspel är designade för att passa när man är två som ska spela sällskapsspel tillsammans.

På förpackningarna av de flesta sällskapsspel som säljs i Sverige idag finns därför utsatt speltid, rekommenderad ålder och antal deltagare för att göra det enklare för dig att välja rätt.

Utöver det finns det även ibland åldergränser på spel som är mer av festspel eller kan vara grövre så att du inte väljer att spela detta tillsammans med barnfamiljen till exempel.

Utöver detta är det en väldigt individuell smak som brukar avgöra vilket det till slut blir. Så kolla med dina medspelare vad de tycker skulle vara roligt eller överraska dem!

Vilka nya sällskapsspel har lanserats under senaste året?
plus sign open close icon

Under senaste året har flertalet nya sällskapsspel lanserats i Sverige. Både nya versioner på tidigare favoriter och helt nya spel. Exempel på några av de bästa sällskapsspelen som lanserats i år är Nåt ska bort, Bezzerwizzer Timeline, Hitster, Den försvunna Diamanten Postrånet, Bäst i test & The last of us.

Är sällskapsspel årets julklapp 2023?
plus sign open close icon

Ja! Under 2023 utsågs sällskapsspelet till årets julklapp av HUI Research.

Vad finns det för olika typer av sällskapsspel?
plus sign open close icon

Frågespel – En typ av sällskapsspel som går ut på att svara rätt på frågor, en sorts frågesport.

Brädspel – En sammanfattande benämning för den typ av bordsspel där en eller flera personer spelar på en spelplan (ett bräde).

Konfliktspel – En del av brädspelshobbyn ägnad främst åt historiska spel med huvudsakligen militär tyngdpunkt.

Figurspel – Ett samlingsnamn på relativt fria bordsspel som spelas med tennfigurer eller plastfigurer.

Rollspel – Spel där deltagaren gestaltar en rollperson, ett alter ego eller rollfigur.

Tärningsspel – Spel med tärning som redskap. En tärning är ett vanligt spelredskap som används för att generera slumptal eller andra slumpade utfall.

Kortspel – Kortspel är bordsspel som spelas med spelkort. Kortspelandet tros ha uppstått i Kina och kom till Europa via handelsresande från Asien på 1300-talet.

Vilka företag tillverkar idag flest sällskapsspel?
plus sign open close icon

Kärnan, Mindtwister, Ninja Print, Wow!, Alga, Nicotext, Pug förlag, MIG, Lautapelit, Tactic.

Hur håller man sina sällskapsspel i gott skick?
plus sign open close icon

Om du är en brädspelsentusiast har du förmodligen en samling spel som du älskar att spela. Men om du inte tar hand om dina spel kan de bli skadade och till och med ospelbara. Här är några tips på hur du förvarar dina brädspel så att de håller i många år framöver.

Förvara dem på en sval och torr plats.
Brädspel är tillverkade av papper och kartong som kan skadas av värme och fukt. Därför är det viktigt att förvara dem på ett svalt och torrt ställe. En garderob eller ett skåp är idealiskt.

Lägg dem i plastpåsar.
För att ytterligare skydda dina spel från skador kan du lägga dem i plastpåsar innan du förvarar dem. Detta hjälper till att hålla dem rena och torra.

Använd etiketter.
Om du har många spel kan det vara bra att märka dem så att du snabbt och enkelt kan hitta det du vill ha. Du kan använda klistermärken eller skriva på påsarna med en permanent markeringspenna.

Förvara dem upprätt.
Spel som förvaras upprätt löper mindre risk att skadas än spel som ligger platt. Försök därför om möjligt att förvara dina spel i upprätt läge.

Stapla dem inte för högt.
Om du behöver stapla dina spel, gör inte staplingen för hög. Annars kan den välta och skada spelen under den. Genom att följa dessa med enkla tips kan du se till att dina brädspel är väl skyddade och håller i många år framöver.

Vad är ett strategispel?
plus sign open close icon

Strategispel är brädspel som kräver att spelarna använder logik och planering för att vinna. Dessa typer av spel är ofta tävlingsinriktade och spelarna kan behöva tänka flera drag framåt för att överlista sina motståndare. Schack är ett av de mest populära strategibordspelen i världen.

Vad är exempel på turbaserade sällskapsspel?
plus sign open close icon

Visst brukar man säga att alla spel innehåller tur och skickligthet samtidigt, men det finns vissa sällskapsspel som lämnar mer tur åt slumpen.Turbaserade brädspel är spel där spelarna turas om att göra drag. Spelarna kan ha en viss tid på sig att göra sitt drag eller så kan de ta så lång tid som de vill. Turbaserade brädspel kräver ofta att spelarna lägger upp en strategi för att utnyttja sin tur på bästa sätt. Populära turbaserade brädspel är Monopol och Yatzy.

Vilka bordsspel klassas som krigsspel?
plus sign open close icon

Krigsspel är brädspel som simulerar strid mellan två eller flera arméer. Dessa typer av brädspel kräver ofta att spelarna tänker taktiskt för att besegra sina motståndare. Krigsspel kan vara historiska, t.ex. sådana som bygger på verkliga slag, eller de kan vara fiktiva, t.ex. sådana som bygger på fantasivärldar.Bra exempel från detta test är spelen Exit och Catan.

Vad är kooperativa sällskapsspel?
plus sign open close icon

Kooperativa brädspel är brädspel där spelarna samarbetar för att uppnå ett gemensamt mål. Dessa typer av brädspel betonar lagarbete och kommunikation för att lyckas.

Vad finns det för bra sällskapsspel för barn?
plus sign open close icon

Vi har testat ett flertal olika sällskapsspel för barn i detta test.

Vilka sällskapsspel är bra för att spela som två utövare?
plus sign open close icon

Det har vi en helt egen artikel om. Läs mer här om bästa sällskapsspelen för två spelare och par.

Spel
May 4, 2024

Sällskapsspel för Vuxna – Årets alla favoriter!

Årets test av roliga brädspel & sällskapsspel som passar vuxna.
Spel
Apr 30, 2024

Test och recension av nya brädspelet "Bäst I Test"!

Nu introducerar Alga ett nytt äventyr för spelentusiaster: "Bäst i Test". Vi har testat och recenserat det!
Spel
May 2, 2024

Test av vinnarna av årets spel 2023 och Guldtärningen!

Vi har testat och jämfört vinnarna av det prestigefyllda priset Guldtärningen.
Spel
Nov 10, 2023

Roliga och underhållande festspel från svensk speltillverkare

Roliga och underhållande festspel från svensk speltillverkare testade i årets genomgång.
Spel
May 4, 2024

Bästa frågespelen 2024 – Roligaste och klurigaste frågespelen i år

Stor genomgång av de populäraste och roligaste frågespelen för 2024.
Spel
May 2, 2024

Roliga brädspel – Test av årets favoriter 2024

Årets test av roliga brädspel. Både genomgång av klassiker och nyheter för i år.
Spel
May 1, 2024

Sällskapsspel för två – De bästa spelen för par

Sällskapsspel är ett bra sätt att umgås med din partner eller vän. Det finns många brädspel som är speciellt utformade för två spelare.
Spel
May 1, 2024

Bästa sällskapsspelen för barn – Årets bästa 2024

Dags att hitta ett bra familjespel? Vi har testat och listat våra favoriter och de som är bäst i test.
Spel
May 1, 2024

Bästa sällskapsspelen 2024 – Årets topplista och testvinnare

Vilket är Sveriges bästa sällskapsspel 2024? Här är topplista och vinnarna för i år.