Ljud

Alla våra tester kring högtalare, hörlurar och ljud i allmänhet.

Mer om ljud
plus sign open close icon

Högtalare, hörlurar och produkter kring ljud och teknik

Hörlurar och högtalare finns i en mängd olika former, storlekar och ljud. Medan hörlurar främst är avsedda för privat lyssning på musik eller annat ljudinnehåll, används högtalare för offentlig lyssning. Högtalare har i allmänhet större högtalarelement än hörlurar och ofta förstärkare för ett högre ljud. Här följer en kort översikt över några vanliga typer av hörlurar och högtalare:

Hörlurar
In-ear-hörlurar (även kallade öronsnäckor) är den mest populära typen av hörlurar på grund av deras ringa storlek, bärbarhet och prisvärdhet. De sitter vanligtvis precis utanför hörselgången och ger tydlig ljudkvalitet med minimalt ljudläckage. Over-ear-hörlurar är större och bekvämare modeller som ger överlägsen ljudisolering och bättre ljudkvalitet än in-ear-hörlurar. De är också ofta justerbara och har ytterligare funktioner som brusreducering för en tystare lyssningsupplevelse. En av de kändaste in-ear modellerna idag är AirPods Pro, men på senare dagar ser vi också många nya alternativ till AirPods Pro som lanserats. Dessa har vi gått igenom i våra tester.

Högtalare
På högtalarsidan finns det många olika typer av högtalare. En bokhyllehögtalare är vanligtvis en liten till medelstor högtalare som passar på hyllor eller andra ytor; de ger bra ljudkvalitet till ett rimligt pris. Större golvhögtalare erbjuder mer kraft och basåtergivning än bokhyllemodeller men kräver mer utrymme för installation. Bärbara Bluetooth-högtalare gör att du kan ta med dig din musik vart du än går; de kan användas utomhus eller inomhus och finns i både trådbundna och trådlösa högtalare.

Slutligen har vi även multi-room högtalare och soundbars som du från en enhet kan styra i flera rum samtidigt. Störst inom detta segment har varit Sonos eller Bose på senare dagar.

Oavsett vad oavsett vilken typ av hörlurar eller högtalare du väljer finns det något för alla. Att känna till de olika alternativ som finns och vilka typer som bäst passar dina behov hjälper dig att hitta den perfekta ljudinställningen för din livsstil.