2 Maj, 2024

Roliga brädspel – Test av årets favoriter 2024

Brädspel har länge varit ett populärt tidsfördriv som förenar människor i alla åldrar. De erbjuder både underhållning och utmaningar, oavsett om du gillar strategiska spel, fantasifulla äventyr eller snabba kortspel.

Här kommer vi att dyka djupt in i brädspelens värld, utforska deras historia, diskutera populära brädspel och ge tips på hur du kan hitta brädspelet just för dig.

Dagens Testare

Björn

spelpjäser för brädspel på spelplan

Brädspelens historia

De tidigaste brädspelen härstammar från forntida civilisationer, medan vissa spel, som schack, är några århundraden gamla. De allra första spelen som hittades daterades tillbaka till 5000 f.Kr. i Egypten, där brädspel först användes för religiösa ceremonier.

Det antas också att dessa spel användes för att öva militärstrategi, planering, och taktik. Spel som tärningsspel, backgammon och schack var också ganska populära i antika Indien, Grekland, och Rom.Under medeltiden och renässansen blev schack det mest framstående spelet bland aristokraterna. Det var också vid denna tid som de berömda schackpjäserna skapades och blev en populär symbol för spel av hög kvalitet.

Brädspel var också ett vanligt inslag i hemmen under medeltiden. Vanliga människor spelade inte bara schack, utan också spel som dam, backgammon, och tärningsspel. Under 1800-talet kom många nya brädspel, och i slutet av detta århundrade blev Monopol och Sänka Skepp det mest populära spelen.

Fram till idag har brädspel utvecklats till mer avancerade och modernare versioner. Många spel har också tillkommit, som Risk, Cluedo, Scrabble, Settlers of Catan, och många fler. Idag är brädspel inte bara för barn utan också för vuxna, och det finns många butiker och kaféer som har brädspelskvällar och turneringar.

Under covid blev brädspel allt mer populära i svenska hem, något som även gett positiva effekter enligt nyligen gjorde studier.

spelplan med tärningar för brädspel

Roliga brädspel 2024

Här har vi samlat roliga brädspel som passar hela familjen.

sällskapsspelet hint
BÄST I TEST 2023

Hint

Hint – Ett spel där du måste vara snabb, tydlig och kreativ i flera kategorier. Här delar ni in er i lag, snurrar på snurran och gör det som uppdraget säger. Ni har endast 90 sekunder på er att lösa det som försöker sägas, hummas, sjungas, eller i charader. Vissa saker är helt förbjudna att använda både för den som hintar och för de som gissar.
Läs mer om spelet

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

trivial pursiut i förpackning

Trivial pursuit

Trivial pursuit – Frågespelet som var först! Klassiskt spel på klassisk spelplan som alla känner igen. Dock fortfarande lika roligt 2023.


Läs mer om spelet

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

spelet hint go i förpackning

Hint Go

Dina lagkamrater ska som vanligt gissa på vad det är du försöker hinta om medan du utmanar dina färdigheter inom de klassiska HINT-grenarna, när du t.ex. nynna sånger med en huvudstad i titeln, ritar skräckfilm, talar om det spanska köket och gör charader om saker man kan göra utan kläder på. Och som vanligt så måste ni skynda på innan tiden tar slut, och det finns alltid något som ni inte får gissa på!

Läs mer om spelet

Betyg

✸✸✸

Lägst pris just nu

sällskapsspel catan duellen

Catan Duellen

Läs mer om spelet

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

risk sällskapsspel

Risk

Läs mer om spelet

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

dilemma sällskapsspel för två

Dilemma

Läs mer om spelet

Betyg

✸✸✸

Lägst pris just nu

sällskapsspelet när då då

När då då?

Läs mer om spelet

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

exit pussel game

EXIT: + PUZZLE: The Sacred Temple

Läs mer om spelet

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

älskling frågespelet

Älskling frågespel

Läs mer om spelet

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

spelpjäs för brädspel

Nya brädspel 2024

Här är årets nyheter inom brädspel för den som vill testa något nytt.

risk sällskapsspel
2a plats

Bezzerwizzer Timeline

Ett väldigt populärt spel under 2022 var familjefavoriten "När då då". Under detta år släpptes en ny version av detta spel från Enigma – Bezzerwizzer Timeline!

I Bezzerwizzer Timeline skall du lägga ditt kort på tidslinjen enligt när du tror att den historiska händelsen inträffade, men tvisten är möjligheten att sätta motståndarna på plats. För i Bozzerwizzer Timeline har du även möjligheten att säga till när dina motståndare lägger fel, och få poäng!

Läs mer om spelet

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

den försvunna diamanten postrånet sällskapsspel och spelplan
3e plats

Den Försvunna Diamanten Postrånet

Den försvunna diamanten är numera en riktigt svenska klassiker inom sällskapsspel. I denna uppdaterade version från 2023 får du möjlighet att uppleva den på ett helt nytt sätt.

Detta är ett fristående spel som tar vid där Den Försvunna Diamanten slutar. Som postförare är ditt uppdrag att köra diamanten till kungen utan att någon rövare hinner ikapp dig. Vinner gör den spelare som klarar av att leverera diamanten på kungens födelsedag.

Läs mer om spelet

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

Hur du väljer rätt brädspel

För att hitta det perfekta brädspelet för dig, bör du först och främst tänka på vilken typ av spel du gillar. Föredrar du strategiska spel, äventyrsspel eller kanske kortspel?

Tänk även på vilken svårighetsgrad du vill ha – vissa brädspel är mer komplicerade och kräver mer strategiskt tänkande och passar därför bättre för vuxna medan andra är enklare och mer avslappnande.

Ta också hänsyn till antalet spelare; vissa sällskapsspel fungerar bäst för två spelare, medan andra är utformade för större grupper.

Sist men inte minst, läs recensioner och prata med andra brädspelsentusiaster för att få deras rekommendationer. Att välja rätt brädspel kan vara en rolig och uppfyllande process, och det perfekta spelet väntar på att upptäckas av dig.

Vad är brädspel?
plus sign open close icon

Brädspel är en typ av spel som spelas på en fördefinierad yta, oftast ett bräd, och involverar rörelse eller placering av pjäser på brädet. Dessa spel kan baseras på ren strategi, chans (tärning eller kortdragning) eller en kombination av båda, och de kan vara kompetitiva eller samarbetsvilliga. Brädspel kan spelas mellan enskilda spelare, mellan lag av spelare, eller en blandning av båda. De sträcker sig från traditionella spel som schack och backgammon till moderna spel som Settlers of Catan och Dixit. I huvudsak, om det involverar ett bräd och pjäser, och du kan spela det vid ett bord, är det troligtvis ett brädspel.

Vilka typer av brädspel finns det?
plus sign open close icon

Det finns en mängd olika typer av brädspel, var och en med sin unika charm och utmaningar. Här är några exempel:

Strategispel: Dessa spel kräver taktiskt tänkande och framförhållning. Exempel inkluderar "Schack" och "Risk".

Familjespel: Dessa spel är utformade för att vara roliga och engagerande för spelare i alla åldrar. Kända exempel omfattar "Monopol" och "Cluedo".

Äventyrsspel: Dessa spel tar spelarna med på en resa, ofta med ett berättande element. "Talisman" och "Dungeons & Dragons" tillhör denna kategori.

Partyspel: Dessa spel är utformade för att spelas i stora grupper och är ofta sociala och lättsamma. "Pictionary" och "Charades" är populära partyspel.

Kortspel: Även om de tekniskt sett inte alltid är brädspel, spelar kortspel ofta en stor roll i spelvärlden. "Hjärter" och "Poker" är två välkända exempel.

Pusselspel: Dessa spel utmanar spelarnas problemlösningsförmåga, ofta med ett specifikt mål att uppnå. "Rubiks kub" och "Sudoku" är exempel på sådana spel.

Kooperativa spel: I dessa spel arbetar spelarna tillsammans mot spelet självt, snarare än mot varandra. Ett känt exempel på ett kooperativt spel är "Pandemic".

Det är viktigt att notera att många spel kan passa in i flera kategorier, och att det finns många andra typer av brädspel än de som listas här.

Vad är skillnaden på brädspel och sällskapsspel?
plus sign open close icon

Begreppen sällskapsspel och brädspel används ofta omväxlande, men de har faktiskt unika definitioner. Brädspel är en typ av sällskapsspel som, som namnet antyder, vanligtvis spelas på ett bräde med pjäser eller kort. De kräver oftast strategi, taktik eller både och och kan innefatta spel som schack, Monopol, eller Risk.

Sällskapsspel är ett bredare begrepp som inkluderar alla spel som är avsedda att spelas i en social miljö, som inkluderar men är inte begränsade till brädspel. Detta kan innefatta kortspel som poker, ordspel som Scrabble, och till och med vissa typer av digitala spel.

Huvudsyftet med sällskapsspel är att underhålla och engagera en grupp människor.

Så, medan alla brädspel kan betraktas som sällskapsspel, är inte alla sällskapsspel nödvändigtvis brädspel.

Spel
May 4, 2024

Sällskapsspel för Vuxna – Årets alla favoriter!

Årets test av roliga brädspel & sällskapsspel som passar vuxna.
Spel
Apr 30, 2024

Test och recension av nya brädspelet "Bäst I Test"!

Nu introducerar Alga ett nytt äventyr för spelentusiaster: "Bäst i Test". Vi har testat och recenserat det!
Spel
May 2, 2024

Test av vinnarna av årets spel 2023 och Guldtärningen!

Vi har testat och jämfört vinnarna av det prestigefyllda priset Guldtärningen.
Spel
Nov 10, 2023

Roliga och underhållande festspel från svensk speltillverkare

Roliga och underhållande festspel från svensk speltillverkare testade i årets genomgång.
Spel
May 4, 2024

Bästa frågespelen 2024 – Roligaste och klurigaste frågespelen i år

Stor genomgång av de populäraste och roligaste frågespelen för 2024.
Spel
May 2, 2024

Roliga brädspel – Test av årets favoriter 2024

Årets test av roliga brädspel. Både genomgång av klassiker och nyheter för i år.
Spel
May 1, 2024

Sällskapsspel för två – De bästa spelen för par

Sällskapsspel är ett bra sätt att umgås med din partner eller vän. Det finns många brädspel som är speciellt utformade för två spelare.
Spel
May 1, 2024

Bästa sällskapsspelen för barn – Årets bästa 2024

Dags att hitta ett bra familjespel? Vi har testat och listat våra favoriter och de som är bäst i test.
Spel
May 1, 2024

Bästa sällskapsspelen 2024 – Årets topplista och testvinnare

Vilket är Sveriges bästa sällskapsspel 2024? Här är topplista och vinnarna för i år.