14 JuL, 2023

Bästa sällskapsspelen för barn och familj – Årets bästa familjespel

Det finns få länder som är så galna i sällskapsspel som svenskar. Vi har alla spelat klassikerna tillsammans, allt från frågesporter till långdragna kamper strategispel bland de vuxna. Men ibland kan det vara svårt att hitta spel som även passar de små.

Att få tid tillsammans med sina barn borta från den digitala värden i mobilen kan vara en utmaning för många, men att få kvalitetstid med sitt barn med ett roligt familjespel kan vara en bra möjlighet för just detta.

Vi har hittat både spel för familjen och barn som kommer att ge många timmars underhållning och skoj tillsammans.I årets test av de bästa sällskapsspelen hittar ni allt från kluriga frågespel till roliga barnspel utan långa regelböcker som alla passar våra mindre kompisar.

Dagens Testare

Amanda

Bästa sällskapsspelen för barn och familj 2023

Sällskapsspel för barn

Roliga och utmanande spel som du kan spela tillsammans med hela familjen. Garanterade för en rolig stund tillsammans. Bland dessa sällskapsspel hittar du spel som passar bra barnen emellan där de kan utmana varandra i kluriga kamper om vinsten utan långdragna regelböcker och annat krångligt.

babblarna kan du göra sällskapsspel i förpacknig
Testvinnare

Babblarna – kan-du-göra-spelet

Ett spel för de allra minsta spelarna som inte kan få nog av sina favoritkaraktärer i den kände barnserien. Skratt blandas med allvar när man gör tecken, härmar djurens ljud, sjunger sånger, spelar instrument och pekar på färger.

För de allra minsta spelarna kommer förälderns hjälp vara till hands men overall ett roligt sätt att lära barnen

Betyg

✸✸✸✸✸

Ålder

Från 2 år

Lägst pris just nu

219kr

TILL SPELET HOS ÅHLENS
den försvunna diamanten sällskapsspelet
2a plats

Den försvunna diamanten

En klassiker som än idag är ett av de mest sålda sällskapsspelen för barn. Spelet som många av oss spelat själva kan du nu i ny upptappning utöva tillammans med de små.

Här gäller det att ta sig från Kairo på resa för att finna världens största diamant, den mutomspunna Afrikas Stjärna.Betyg

✸✸✸✸

Ålder

Från 6 år

Lägst pris just nu

429kr

TILL SPELET HOS ÅHLENS
lilla thuv och polis spel
3e plats

Lilla tjuv och polis

Här gäller det att ta sig genom staden och fånga tjuvarna. Här gäller det att fånga alla fem tjuvarna, det gäller bara att hålla koll på vilka som varit snälla och vilka som ska åka in i lås och bom. Engagerar hela familjen och fungerar även med de äldre barnen vid spelbordet.

Betyg

✸✸✸✸

Ålder

Från 4 år

Lägst pris just nu

429kr

TILL SPELET HOS ÅHLENS
jakt på sommarskuggan spel
4e plats

Sommarlov – Jakten på sommarskuggan

Sommarskuggan som vi känner igen från barnprogrammet på SVT i sällskapsspel kom ut under 2023. Karaktären har blivit otroligt populär bland de unga och nu får de chansen att fånga honom i ett underhållande spel mellan varandra.

Betyg

✸✸✸✸

Ålder

Från 4 år

Lägst pris just nu

395kr

TILL SPELET HOS ÅHLENS
med andra ord spel
5e plats

Med andra ord – Junior edition

Ett annat välkänt familjespel bland oss äldre som nu även finns i en spännande version för barn. Här gäller det att så fort som möjligt beskriva både via bild och text olika saker. Begreppen och sakerna du som spelare skall beskriva är inte komplicerade som i versionen för de äldre och barnen kan enkelt hänga med i spelet.

Betyg

✸✸✸

Ålder

Från 5 år

Lägst pris just nu

349kr

TILL SPELET HOS ÅHLENS
uno junior
6e plats

Uno Junior

En pedagogisk och rolig version på klassiska spelet uno som fungerar bra för de mindre. Här lär man sig färger, djur och siffror. Spelet finns även i tre olika svårighetsgrader så man kan utvecklas med det och hitta den version som passar just sitt barn och ålder. Ett av de spel i testet som fungerar även för de allra minsta, från 3 år gamla.

Betyg

✸✸✸

Ålder

Från 3 år

Lägst pris just nu

169kr

TILL SPELET HOS ÅHLENS
smart 10 sällskapsspel
7e plats

Smart10 Junior

Ett roligt frågespel som fungerar för barn i skolåldern (över 7 år gamla) där de tillsammans får testa sina kunskaper i en engagerande frågesport tillsammans. Här får du tillsammans med dina motståndare chansen att svara på frågor om bland annat siffror, färger, länder, djur&natur & artister.

Betyg

✸✸✸

Lägst pris just nu

299kr

TILL SPELET HOS WEBBHALLEN
Vad är viktigt att tänka på när du köper ett sällskapsspel för barn?

Det finns många frågespel, brädspel och strategispel som kanske inte är bäst manade för de yngre. Oftast handlar det om att ha så få regler som möjligt för att barnen ska kunna hålla sig engagerade samt att speltiden är kortare än vanliga sällskapsspel. Vi vuxna må tycka att det är troligt underhållande med 4 timmars Catan, men för de yngre som lått tappar fokus går det inte hem.

Dessutom brukar många barnspel innehålla karaktärer och illustrationer de känner igen.

Var kan jag köpa familjespel och sällskapsspel för barn?

Det finns många nischade spelbutiker på nätet men många spel för barn kan du även hitta på större kedjor. En kedja som har stort utbud av spel för barn är Åhlens och online hittar du många favoriter hos Jollyroom.

Vilka sällskapsspel fungerar om man bara är två utövare?

Det hittar ni i vår andra guide kring bästa sällskapsspelen för två spelare och par.