Ljudböcker

Ljudböcker är en fantastisk möjlighet för alla som älskar att läsa böcker men kanske inte alltid har tid eller möjlighet att sätta sig ner med en fysisk bok. Att lyssna på en bok öppnar upp möjligheter för läsning under bilresan, när du tränar eller när du helt enkelt vill koppla av.

För att ha tillgång till ljudböcker kan du använda appar som Bookbeat, Nextory och Storytel som alla erbjuder ett stort utbud av titlar. Oavsett om du letar efter spänning, romantik eller historiska berättelser finns det säkert något för dig. Så om du vill ge dina ögon en paus och få en annan typ av läsupplevelse är ljudböcker definitivt något som du borde prova.

Ljudboksexpert

Björn

bild på ljudboksapp och hörlurar

Tjänster där kan du lyssna på ljudböcker

bookbeat logga
TESTVINNARE 2023

Bookbeat

Över 800 000 ljudböcker och e-böcker med BookBeat.

Betyg

✸✸✸✸✸

Funktioner

Pris

Utbud

upplevelse

✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

Pris efter testperiod

99kr/mån

Testa Bookbeat i 45 dagar gratis
SOMMARERBJUDANDE 2023
GRATIS HELA SOMMAREN
nextory logga
2a plats

Nextory

Med Nextory hittar du alltid nya, spännande böcker att läsa.

Betyg

✸✸✸✸

Funktioner

Pris

Utbud

upplevelse

✸✸✸✸

✸✸✸✸

✸✸✸✸

✸✸✸✸

Pris efter testperiod

129kr/mån

Testa Nextory i 30 dagar gratis
SOMMARERBJUDANDE 2023
GRATIS HELA SOMMAREN
storytel logga
3e plats

Storytel

Följ författare, uppläsare och serier du gillar.

Betyg

✸✸✸

Funktioner

Pris

Utbud

upplevelse

✸✸✸

✸✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸✸

Pris

169kr/mån

KÖP Storytel
bild på ljudboksapp och hörlurar

Vad är ljudböcker och hur skiljer de sig från traditionella böcker?

Ljudböcker är digitala ljudversioner av traditionella böcker. Till skillnad från e-böcker, som vanligtvis presenterar det ursprungliga skriftliga innehållet i digital form, erbjuder ljudböcker en helt annan upplevelse: de läses högt av en berättare för att ge lyssnarna en mer fördjupad upplevelse än att bara läsa texten. Ljudböcker kan även innehålla ljudeffekter och musik för att ge en extra effekt. Beroende på format kan ljudböckerna avlyssnas på många olika enheter, t.ex. telefoner, surfplattor eller datorer.

De finns också i MP3-format så att du kan lyssna på din bilstereoanläggning eller andra bärbara spelare. Ljudböcker är perfekta för personer som tycker om att lyssna på berättelser medan de kör bil eller gör något annat som inte tillåter dem att sitta ner och läsa en fysisk bok. De är också praktiska för personer med nedsatt syn eller andra lässvårigheter, eftersom uppläsaren gör allt arbete åt dem. Att lyssna på ljudböcker är ett utmärkt sätt att fördriva tiden och samtidigt njuta av litteratur.

Ljudböckernas historia

De första ljudböckerna hade en lång och intressant resa innan de blev den populära formen av underhållning och kunskapskälla som vi känner till idag. Konceptet med ljudböcker kan spåras tillbaka till 1930-talet, då några företag och organisationer började experimentera med inspelade röster och ljudupptagningar av litteratur. Tekniken vid den tiden var dock ganska begränsad, och ljudböcker var i huvudsak tillgängliga på vinylskivor.Den första ljudboken som nådde en bredare publik var "The King's Men" av Dorothy L. Sayers, som släpptes 1952 av det brittiska företaget Caedmon Records. Denna inspelning innehöll en dramatiserad version av Sayers roman med skådespelare som läste dialogerna. Det var en pionjärinsats som öppnade dörren för andra företag att följa efter.

Under 1970-talet började teknologin förbättras och kassetten blev det primära mediet för ljudböcker. Ett av de mest inflytelserika företagen inom ljudboksvärlden, "Books on Tape," grundades 1975 av Anne Devereaux och ökade populariteten av ljudböcker i USA. Denna nya form av underhållning tillät människor att njuta av böcker medan de utförde andra sysslor, som att köra bil eller göra hushållssysslor.

Men det var inte förrän på 1990-talet och framåt som ljudböcker verkligen tog fart. Med digitaliseringens framväxt blev ljudböcker enklare att tillverka, distribuera och konsumera. MP3-formatet möjliggjorde komprimering av ljudfiler, vilket gjorde det möjligt att ladda ner böcker på internet och spela upp dem på olika enheter som iPods och smartphones.Sedan dess har ljudböcker vuxit i popularitet och blivit ett stort komplement till traditionella tryckta böcker. Fler och fler förlag och författare har insett det ekonomiska och kulturella värdet av att producera ljudboksformat av sina verk. Genom att erbjuda flexibilitet och bekvämlighet för sina lyssnare har ljudböcker funnit en trogen publik över hela världen.

I dagens digitala era har ljudböcker tagit ytterligare steg framåt med prenumerationsbaserade tjänster och appar som gör det möjligt för användarna att välja mellan ett brett utbud av titlar och lyssna när som helst, var som helst. Den teknologiska utvecklingen har verkligen revolutionerat sättet vi njuter av litteratur och fortsätter att forma framtiden för ljudboksindustrin.

Så hittar du den perfekta ljudboken för dig

Att hitta den perfekta ljudboken är enkelt. Det finns ett antal ljudboksappar som erbjuder ett brett urval av titlar att välja mellan. Många har också recensioner och betyg, så att du kan få en uppfattning om hur bra inläsningen och ljudkvaliteten är.

Det är viktigt att lyssna på smakprov innan du köper en ljudbok, för att se till att den har rätt tempo och stil för dina preferenser, i flera av ljudboksapparna som finns tillgängliga idag kan du få en förhandslyssning innan du laddar ner ljudboken för att de om den är något för dig.

Ljudböcker har blivit allt populärare och många bibliotek har nu även gratis ljudböcker. Så om du letar efter ett gratis sätt att lyssna, kan detta vara värt att utforska.

sveriges bästa ljudboksappar side vid side app store screenshots

Dessa ljudböcker är de populäraste  i Sverige under sommaren 2023

Det slutna rummet ljudbok omsalg

Det slutna rummet

Mari Jungstedt
Läs beskrivning
plus sign open close icon

När högsäsongen på Gotland står för dörren hittas en kvinna mördad i Lummelundagrottan. Kvällen före hade hon deltagit i en mörkertur i grottan. Hur kunde mördaren slå till under turen?

Till ljudboken

memoria ljudbok omsalg

Memoria

David Lagercrantz
Läs beskrivning
plus sign open close icon

Claire Lidman är död sedan fjorton år. Men Samuel, Claires man, vägrar att acceptera det. Så när han får syn på en kvinna i bakgrunden på ett semesterkort som ser ut precis som Claire, vänder han sig till Hans Rekke och Micaela Vargas.

Till ljudboken

ljudboken parasiten omslag

Parasiten

Sofie Sarenbrant
Läs beskrivning
plus sign open close icon

Brända kvarlevor av en kropp hittas en varm sommardag på Drottningholm. Vid offret finns en dödslista. Kriminalinspektör Emma Sköld är det sista namnet av fem.

Till ljudboken

ljudboken Konspirationen omslag

Konspirationen

Lee Child, Andrew Child
Läs beskrivning
plus sign open close icon

Bussföraren såg bara en rörelse. Inte mycket mer än en suddig form. Lågt, till höger om henne. Ett sfäriskt föremål som svängde ner och runt i en fjärdedel av en perfekt cirkel. Som om man av någon anledning hade fäst en melon i änden av ett rep, sa hon till kuratorn nästa dag under det obligatoriska stödsamtalet. Fast det var ingen melon. Det var ett huvud.

Till ljudboken

ljudbok Atlas : historien om Pa Salt omslag

Atlas : historien om Pa Salt

Lucinda Riley
Läs beskrivning
plus sign open close icon

Atlas: Historien om Pa Salt är den efterlängtade, avslutande delen av Lucinda Rileys fantastiska saga om de sju systrarna. Den tar med läsaren på en resa genom historien och runt hela världen och utgör ett oförglömligt slut på en internationell världssuccé.

Till ljudboken

ljudbok När ingen lyssnar omslag

När ingen lyssnar

Diamant Salihu
Läs beskrivning
plus sign open close icon

I en sömnig fransk småstad startar en osannolik kedja av händelser som ska förändra spelreglerna i kampen mot den organiserade brottsligheten. När den krypterade tjänsten Encrochat knäcks kan rättsväsendet i realtid följa kommunikationen mellan drogkurirer, gängledare och tonåriga mordkommandon.

Till ljudboken

ljudboken Dold i skuggor omslag

Dold i skuggor

Peter Robinson
Läs beskrivning
plus sign open close icon

Året är 1980 och studenten Nick Hartley kommer hem efter en föreläsning för att mötas av polis. Han får snart veta att hans före detta flickvän Alice har hittats mördad i en närliggande park och att hennes nya pojkvän är försvunnen.

Till ljudboken

ljudbok Instängda barn av leone milton

Instängda barn


Leone Milton
Läs beskrivning
plus sign open close icon

Åsa, Roger och deras fem barn blev kända för oss som Ystadsfamiljen. Flera år senare minns vi dem fortfarande. Barnen som inte kunde äta en banan själva, barnen som aldrig fick gå i skolan. Hur kunde det hända? I Sverige?

Till ljudboken

jan guillou Eventuellt uppsåt - att döda ortens gangsters ljudbok

Eventuellt uppsåt - att döda ortens gangsters

Jan Guillou
Läs beskrivning
plus sign open close icon

Med Eventuellt uppsåt - Att döda ortens gangsters fortsätter serien med de två välbekanta roman-personerna i ett kärt återseende. Den ena med oöverträffade kunskaper och erfarenheter av militära operationer, den andra med intellektuell kapacitet och journalistiska bedrifter i bagaget. Tillsammans bildar de firma Hamilton och Ponti.

Till ljudboken

Hundra år av ensamhet ljudbok

Hundra år av ensamhet


Gabriel Márquez
Läs beskrivning
plus sign open close icon

Hundra år av ensamhet är historien om sju generationer i familjen Buendía, deras drömmar, strävanden och olyckor i den lilla colombianska byn Macondo. Den by och den släkt som i begynnelsen grundas av José Arcadio Buendía går båda sitt oundvikliga slut till mötes i en oförliknelig roman som blivit en klassiker.

Till ljudboken

ljudoboken Pärlsystern : CeCes bok

Pärlsystern : CeCes bok


Lucinda Riley
Läs beskrivning
plus sign open close icon

Den konstnärliga CeCe har alltid känt sig vilsen. Efteratt hennes adoptivfar gått bort står hon ensam kvar utan sin ständiga skugga,systern Star. Innan han dog efterlämnade fadern ledtrådar till CeCe och hennesfem systrar, pusselbitar som skulle hjälpa dem att finna sina rötter. CeCesledtråd för henne till Australien, där den skotska prästdottern Kitty McBridehundra år tidigare fann kärleken och blev en framgångsrik pärlfiskare.

Till ljudboken

Vila i frid ljudbok omslagsbild

Vila i fridSofie Sarenbrant
Läs beskrivning
plus sign open close icon

En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar.

Till ljudboken

Fördelar med att lyssna på ljudböcker

Att lyssna på ljudböcker har ett antal fördelar jämfört med att läsa traditionella böcker. En av de största fördelarna är att vi kan göra flera saker samtidigt - vilket innebär att vi kan lyssna samtidigt som vi gör andra saker, t.ex. tränar eller pendlar. Att lyssna på ljudböcker hjälper också till med språkinlärning och uttal, och vissa människor tycker att de kan absorbera mer information på detta sätt än genom att bara läsa text. Att lyssna på en ljudbok kan också vara ett bra sätt att koppla av och varva ner på kvällen innan läggdags.

Ljudböcker blir alltmer populära och det av goda skäl: de gör litteraturen tillgänglig på nya sätt som traditionella böcker helt enkelt inte kan erbjuda. Oavsett om du letar efter ett sätt att fördriva tiden på pendlingsresan eller utforska nya genrer, finns det ljudböcker där ute för alla.

Ljudböcker är ett bra sätt att njuta av kvalitetslitteratur när du inte har tid eller energi att läsa en fysisk bok. De erbjuder en fördjupad upplevelse som traditionella böcker helt enkelt inte kan ge och de finns i många olika format så att du kan lyssna vart du än går. Med alla de fördelar de erbjuder blir ljudböcker alltmer populära och det är lätt att hitta den perfekta ljudboken för dina behov med så många olika varianter tillgängliga.

Ljudboksappar börjar bli allt mer populära

Ljudboksappar börjar bli allt mer populära och att ta del av det stora utbudet av titlar som bara finns för den digitala plattformen är ett bra sätt att upptäcka något nytt. Senaste året har många utforskat ljudbokappar som BookBeat och deras erbjudande inom ljudböcker.

Ge ljudböckerna en chans och se hur de kan förhöja din läsupplevelse genom en app. Exempelvis i Sverige är populära alternativ Storytel, BookBeat och Nextory.

Hur vi lyssnar på ljudböcker idag

Föreläsning från dagen "Berättelsens guldålder - om litteratur och läsning i en digital tid", en fortbildningsdag för folkbibliotekspersonal i Västra Götalandsregionen om litteraturens ställning i det digitaliserade samhället.

sveriges bästa ljudboksappar side vid side app store screenshots
Var kan man lyssna på ljudböcker gratis?
plus sign open close icon

Att prova ljudböcker i Sverige är både enkelt och kostnadsfritt tack vare provperioder som erbjuds av appar som Storytel, Bookbeat och Nextory. Dessa appar låter dig testa deras tjänster kostnadsfritt innan du bestämmer dig för att göra en prenumeration.

För att prova Storytel, skapa ett konto på deras webbplats och välj "Prova gratis". Du kommer att ha tillgång till deras hela bibliotek i 14 dagar. Nextory & BookBeat har en något längre provperiod på 30 dagar. Bara gå till deras webbplats, registrera dig för ett konto och välj "Prova gratis".

Observera att även om dessa provperioder är gratis, kommer du att behöva ange betalningsinformation när du registrerar dig. Du kan avbryta prenumerationen när som helst under provperioden för att undvika framtida debiteringar.

Vilka ljudböcker finns på Spotify?
plus sign open close icon

Spotify, en streamingtjänst mest känd för musik, har börjat expandera sitt innehålls-erbjudande till att inkludera ljudböcker. Plattformen erbjuder en rad olika ljudbokstitlar, från klassiska verk till samtida berättelser. Dessa titlar kan tillgås direkt via Spotify-appen och är en del av din prenumeration, vilket betyder att du inte behöver betala något extra för att lyssna på dem. Du kan söka efter specifika titlar, författare eller bläddra igenom olika genrer för att hitta en bok som passar dig. Det är viktigt att notera att utbudet av ljudböcker på Spotify kan variera något beroende på geografisk plats och tillgänglighet kan vara begränsad i vissa regioner.

Hur lånar man ljudböcker gratis på biblioteket?
plus sign open close icon

Många bibliotek i Sverige erbjuder möjligheten att låna ljudböcker gratis, vilket kan vara ett utmärkt alternativ för de som vill utforska världen av ljudböcker utan att behöva prenumerera på en tjänst. Ljudböckerna är tillgängliga både fysiskt på biblioteken och digitalt via olika appar som Libby och Biblio. För att börja låna ljudböcker behöver du först ett bibliotekskort. Efter det kan du besöka ditt lokala biblioteks hemsida för information om hur du laddar ner och använder de nödvändiga apparna.

Genom dessa appar kan du söka bland olika genrer och titlar, låna böcker och lyssna på dem direkt i appen. Det är enkelt att använda och ett fantastiskt sätt att njuta av ljudböcker på. Tänk på att det kan finnas en begränsning på hur många ljudböcker du kan låna samtidigt, och lånetiden kan variera.

Vad kostar det att prenumerera på ljudböcker?
plus sign open close icon

Att prenumerera på ljudböcker i Sverige erbjuder en prisvärd lösning för bokälskare. De mest populära ljudboksapparna har olika prissättningar som passar olika budgetar. Bookbeat, till exempel, erbjuder abonnemang från så lågt som 49 kronor per månad. Om du överväger Nextory, börjar deras abonnemangsavgifter från 129 kronor i månaden. För de som väljer Storytel, börjar priserna på 129 kronor per månad. Varje tjänst erbjuder ett omfattande bibliotek av titlar, så du kan njuta av obegränsad läsning till en överkomlig månadskostnad.

Här kommer en lista på nuvarande priser hos de olika ljudboksapparna:

Bookbeat priser
Student – 49kr/mån
Basic – 99kr/mån
Premium – 149kr/mån

Storytel priser
Basic – 129kr/mån
Premium – 169kr/mån
Unlimited – 229kr/mån
Family – 228kr/mån

Nextory priser
Basic – 129kr/mån
Premium – 169kr/mån

Hur fungerar ljudböcker?
plus sign open close icon

Ljudböcker fungerar på liknande sätt som traditionella böcker, men istället för att läsa texten själv så lyssnar du på någon annan som läser boken högt för dig. Detta kan vara författaren själv eller en professionell inläsare. Inläsningen kan variera från en enkel uppläsning av texten till ett helt ljudspel med olika röster för varje karaktär, bakgrundsmusik och ljudeffekter.

För att lyssna på en ljudbok behöver du en enhet som kan spela upp ljudfiler, till exempel en smartphone, surfplatta eller dator, samt en app där du kan ladda ner eller strömma ljudboken.

Många ljudböcker kan köpas eller lånas digitalt via olika tjänster som till exempel Bookbeat, Nextory och Storytel i Sverige. När du har valt en bok kan du starta uppspelningen och lyssna på boken när och var det passar dig bäst. De flesta appar erbjuder också möjligheten att justera uppspelningshastigheten, sätta bokmärken och använda en sömnfunktion som automatiskt stänger av uppspelningen efter en viss tid.

Med vilka appar i kan man lyssna på ljudböcker?
plus sign open close icon

I Sverige kan ljudböcker lyssnas på genom flera appar. De mest populära apparna inkluderar Bookbeat, Nextory och Storytel.

Bookbeat är en svensk app som erbjuder en mängd olika genrer, från fantasy till biografier.

Nextory, en annan populär app, erbjuder ett stort bibliotek av både ljudböcker och e-böcker.

Slutligen har vi Storytel, en app som inte bara erbjuder ljudböcker utan också podcaster. Dessutom erbjuds ljudböcker också på mer allmänna plattformar som Spotify och via olika biblioteksappar som Libby och Biblio. Alla dessa appar erbjuder olika prissättningar och funktioner, så du kan hitta den som passar bäst för dina behov och preferenser.

Vilka är de största författarna i Sverige inom ljudböcker?
plus sign open close icon

När det kommer till ljudböcker i Sverige, finns det flera författare som står ut för deras breda popularitet och framstående verk.

Jonas Jonasson, författaren till "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", är en av de mest framträdande författarna. Hans humoristiska och underhållande berättelser har blivit stora succéer både som tryckta böcker och ljudböcker.

Camilla Läckberg, känd för sina spännande deckare som utspelar sig i den pittoreska staden Fjällbacka, är en annan mycket omtyckt författare inom ljudboksvärlden. Hennes böcker har översatts till flera språk och hennes mörka och intrikata berättelser har blivit favoriter hos ljudboksentusiaster.

Fredrik Backman, författaren till "En man som heter Ove" är också en mycket älskad författare. Hans unika karaktärer och gripande berättelser har gjort honom till en favorit bland ljudboklyssnare.

Inom fantasy-genren har John Ajvide Lindqvist gjort stora avtryck med sina skrämmande och tankeväckande verk som "Låt den rätte komma in". Hans böcker har blivit både nationella och internationella framgångar och är mycket uppskattade i ljudboksformat.

Slutligen är Kristina Ohlsson, känd för sina detaljerade och välskrivna kriminalromaner, en framstående författare i Sverige. Hennes förmåga att skapa spänning och mysterium har gjort henne till en favorit bland ljudboksfans.

Vilka företag spelar in ljudböcker i Sverige?
plus sign open close icon

Det finns flera framstående publicerare av ljudböcker i Sverige idag. Bonnier Audio är en av de största, med en omfattande katalog av titlar i alla genrer. De producerar både originalverk och ljudboksversioner av tryckta böcker. Storyside är en annan stor aktör på marknaden, känd för sin högkvalitativa produktion och sitt breda utbud av både svenska och internationella titlar. Norstedts, Sveriges äldsta ännu verksamma bokförlag, har också gjort stora framsteg inom ljudboksmarknaden och erbjuder en mängd ljudböcker genom sina olika varumärken. Andra noterbara publicerare inkluderar Wahlström & Widstrand, Natur & Kultur och Albert Bonniers Förlag. Alla dessa publicerare bidrar till den växande populariteten och tillgängligheten av ljudböcker i Sverige.