Skip links
Published on: spel

Bästa sällskapsspelen för barn och familj – Årets bästa 2023

bild på barnsliga illustrationer av sällskapsspelet

Sällskapsspel för barn – alla de bästa familjespelen för barn testade 2023

Dags att hitta ett bra familjespel? Vi har testat och listat våra favoriter och de som är bäst i test.

Det finns få länder som är så galna i sällskapsspel som svenskar. Vi har alla spelat klassikerna tillsammans, allt från frågesporter till långdragna kamper strategispel. Men ibland kan det vara svårt att hitta spel som även passar de små.

Att få tid tillsammans med sina barn borta från den digitala värden i mobilen kan vara en utmaning för många, men att få kvalitetstid med sitt barn med ett roligt familjespel kan vara en bra möjlighet för just detta.

Vi har hittat både spel för familjen och barn som kommer att ge många timmars underhållning och skoj tillsammans.I årets test hittar ni allt från kluriga frågespel till roliga barnspel utan långa regelböcker som alla passar våra mindre kompisar.

Dessa familjespel är bäst i test 2023

Bland dessa sällskapsspel hittar du spel som passar bra barnen emellan där de kan utmana varandra i kluriga kamper om vinsten utan långdragna regelböcker och annat krångligt.

sällskapsspelet med babblarna för barn

Babblarna – kan-du-göra-spelet

Ett spel för de allra minsta spelarna som inte kan få nog av sina favoritkaraktärer i den kände barnserien. Skratt blandas med allvar när man gör tecken, härmar djurens ljud, sjunger sånger, spelar instrument och pekar på färger. För de allra minsta spelarna kommer förälderns hjälp vara till hands men overall ett roligt sätt att lära barnen.

Antal spelare – 2-4
Ålder – Från 2 år.

Toppbetyg

Hitta spelet till bästa pris
bild på förpackningen till sällskapsspelet spöktrappan för barn

Spöktrappan

Vinnare av årets barnspel i Sverige 2006.

Spelet går ut på att ta sig upp för spöktrappan utan att bli ett spöke på vägen. Det kan låta kusligt för de små men är ett troligt underhållande spel för de mindre. Med hjälp av en förtrollad tärning och flyttar deras spelpjäser upp för spöktrappan och vinnaren utses när den första spelaren når toppen.

Antal spelare – 2-4
Ålder – Från 4 år.

Toppbetyg

Hitta spelet till bästa pris
bild på förpackning till barnspelet den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten

En klassiker som än idag är ett av de mest sålda sällskapsspelen för barn. Spelet som många av oss spelat själva kan du nu i ny upptappning utöva tillammans med de små.

Här gäller det att ta sig från Kairo på resa för att finna världens största diamant, den mutomspunna Afrikas Stjärna.

Antal spelare – 2-5
Ålder – Från 6 år.

Toppbetyg

Hitta spelet till bästa pris
bild på förpackning till sällskapsspelet för barn ninjajakten

Ninjajakten

Ett spännande barnspel som kräver snarare samarbete än kamp mot varandra. I spelet har spelarna gått på ninjaskolan och ni skall tillsammans utföra erat slutprov – att ta er ut från ninjaborgen utan att ninjamästaren Sensei fångar er.

Antal spelare – 2-4
Ålder – Från 6 år.

Toppbetyg

Hitta spelet till bästa pris
bild på förpackning för sällskapsspelet lilla ljuv och polis

Lilla tjuv och polis

Här gäller det att ta sig genom staden och fånga tjuvarna. Här gäller det att fånga alla fem tjuvarna, det gäller bara att hålla koll på vilka som varit snälla och vilka som ska åka in i lås och bom. Engagerar hela familjen och fungerar även med de äldre barnen vid spelbordet.

Antal spelare – 2-4
Ålder – Från 4 år.

Bra betyg

Hitta spelet till bästa pris
bild på sällskapsspelet för barn sommarlov jakten på sommarskuggan

Sommarlov – Jakten på sommarskuggan

Sommarskuggan som vi känner igen från barnprogrammet på SVT i sällskapsspel kom ut under 2023. Karaktären har blivit otroligt populär bland de unga och nu får de chansen att fånga honom i ett underhållande spel mellan varandra.

Antal spelare – 2-4
Ålder – Från 4 år.

Bra betyg

Hitta spelet till bästa pris
familjespel piratjakten låda

Piratjakten

Familjespel där det handlar om att samarbeta – tillsammans ska ni tävla mot piraterna. Tillsammans ska barnen smyga ombord på piratskeppet och stjäla tillbaka skatten och nyckeln till fängelsehålan. Här gäller det att piraterna inte hinner att fånga er på vägen.

Antal spelare – 1-6
Ålder – Från 4 år.

Bra betyg

Hitta spelet till bästa pris
bild på familjespel med andra ord junior edition

Med andra ord – Junior edition

Ett annat välkänt familjespel bland oss äldre som nu även finns i en spännande version för barn. Här gäller det att så fort som möjligt beskriva både via bild och text olika saker. Begreppen och sakerna du som spelare skall beskriva är inte komplicerade som i versionen för de äldre och barnen kan enkelt hänga med i spelet.

Antal spelare – 2-8
Ålder – Från 6 år.

Bra betyg

Hitta spelet till bästa pris
bild på familjespel uno junior för små barn

Uno Junior

En pedagogisk och rolig version på klassiska spelet uno som fungerar bra för de mindre. Här lär man sig färger, djur och siffror. Spelet finns även i tre olika svårighetsgrader så man kan utvecklas med det och hitta den version som passar just sitt barn och ålder. Ett av de spel i testet som fungerar även för de allra minsta, från 3 år gamla.

Antal spelare – 2-4
Ålder – Från 3 år.

Bra betyg

Hitta spelet till bästa pris
bild på sällskapsspelet smart10 junior för barn

Smart10 Junior

Ett roligt frågespel som fungerar för barn i skolåldern (över 7 år gamla) där de tillsammans får testa sina kunskaper i en engagerande frågesport tillsammans. Här får du tillsammans med dina motståndare chansen att svara på frågor om bland annat siffror, färger, länder, djur&natur & artister.

Antal spelare – 2-8
Ålder – Från 7 år.

Mindre bra betyg

Hitta spelet till bästa pris

Vad är viktigt att tänka på när du skall köpa ett familjespel?

Det finns många frågespel, brädspel och strategispel som kanske inte är bäst manade för de yngre. Oftast handlar det om att ha så få regler som möjligt för att barnen ska kunna hålla sig engagerade samt att speltiden är kortare än vanliga sällskapsspel. Vi vuxna må tycka att det är troligt underhållande med 4 timmars Catan, men för de yngre som lått tappar fokus går det inte hem.

Dessutom brukar många barnspel innehålla karaktärer och illustrationer de känner igen.

Vad är de vanliga åldersgränserna på barnspel?

De vanligaste åldersgrupeprna bland barnspel är 4+, 6+ och 8+ år.

Många spel även för vuxna brukar visa åldersspannen 8+ år men det brukar inte alltid fungera hos de unga bara därför.

Vart kan jag köpa familjespel?

Det finns många nischade spelbutiker på nätet men många spel för barn kan du även hitta på större kedjor. En kedja som har stort utbud av spel för barn är Åhlens och online hittar du många favoriter hos Jollyroom.

Vilka sällskapsspel är bra för par och när det är två spelare?

Det hittar ni i vår andra guide kring bästa sällskapsspelen för två spelare och par.

Hem » Bästa sällskapsspelen för barn och familj – Årets bästa 2023

Är du intresserad av fler av våra tester av sällskapsspel? Vi har även gjort tester av bästa sällskapsspelet 2023 på denna sida där du kan läsa mer!