Skip links
Published on: Ljudbocker

Gratis ljudböcker – Så lyssnar du på gratis ljudböcker

Ljudböcker Gratis

Gratis ljudböcker? Guide till hur du tar del av ljudböcker online gratis

Ljudböcker är under 2021 mer populärt än någonsin och det finns många sätt att ta del av dessa online. Det har både i Sverige och internationellt snabbt växt fram ett flertal aktörer som ger sig in i världen bland ljudböcker. Vi på testerna.se har sett över alternativen just nu som finns där ute för att summera dessa på bästa sätt för er.

När det kommer till ljudböcker finns det en djungel där ute av alternativ de flesta appar med ljudböcker tar en månadskostnad mellan 79-169kr i månaden, men det finns även sätt att ta del av dessa tjänster kostnadsfritt idag samt helt gratis alternativ. Senare i höst kommer även exempelvis Storytels titlar att finnas på Spotify för dig som idag har deras premium abonnemang vilket nyligen kommuniceras från båda bolagen i ett pressmeddelande. Något som kommer bli otroligt spännande att följa hur det partnerskapet kommer att utvecklas i framtiden.

 

Alternativ 1: Testa någon premiumtjänsternas kostnadsfria provperioder

När det kommer till ljudböcker finns det idag vissa tjänster som har en mer utbrett sortiment av svenskt och internationellt innehåll. Exempelvis är Nextory & Bokus play bättre på svenska titlar och amerikanska Audible bättre på internationella titlar. När det kommer till ljudboksappar för barn är Bookbeat ett väldigt bra alternativ. I appen har de topplistor för barnböcker som användarna kan ta del av för att på inspiration, du hittar denna jämförelse av Storytel och Bookbeat.

Ljudbokstjänster med gratis provperioder 2023

Bookbeat erbjuder gratis ljudböcker från deras utbud med kostnadsfri provperiod på över 200 000 titlar
Bookbeat

BookBeat har tillgång 200 000 ljudböcker och appar både för mobil och surfplatta.

Nextory
Nextory

Nextory har tillgång 200 000 ljudböcker och appar både för mobil och surfplatta.

Bokus Play erbjuder gratis ljudböcker från bokus utbud med kostnadsfri provperiod
Bokus Play
Bokus har tillgång 50 000 ljudböcker och appar både för mobil och surfplatta.
Audible erbjuder gratis ljudböcker från amazons utbud med kostnadsfri provperiod
Audible
Audiable har tillgång 500 000 ljudböcker och appar både för mobil och surfplatta.

Hur skiljer sig premiumtjänsterna inom ljudböcker sett till deras innehåll?

Innehållsmässigt är tjänsterna Nextory och Bookbeat mycket likvärdiga med sina respektive 200 000 titlar och de har det bredaste utbudet på marknaden sett till Svenska böcker – oavsett om det gäller romaner, deckare, fantasy, biografer eller böcker inom personlig utveckling. Under senare tid har dem båda tagit fram orginalinnehåll som bara finns på deras egna tjänster. Idag är dessa de absolut populäraste tjänsterna inom ljudböcker och de främsta skillnaderna ligger i hur deras appars användarvänlighet kan skilja sig något. Om du vill läsa hela vår jämförelse av dessa tjänster kan nu läsa vår tidigare artikel.

 

Bokus som från början varit en e-handel för böcker har precis som Amazon i USA byggt en egen streamingtjänst för sina böcker som idag är billigast på marknaden med sina 79kr/mån när provperioden är över. Men innehållsmässigt ligger de ännu en bit bakom BookBeat och Nextory. Dock ett otroligt prisvärt alternativ för den som vill börja lyssna på ljudböcker i mobilen.

 

Audible är Amazon’s egna ljudboksapp som nyligen lanserats i Sverige. Dock är appen på helt på engelska. Utöver böcker även har poscasts reklamfritt i appen. Audible är ett bättre alternativ för dig som är ute efter mer internationellt innehåll och har störst utbud i världen när det kommer till just ljudböcker.

Alternativ 2: Statliga Bibliotekets tjänster och appar med begränsat utbud

En fördel med Sverige är att vi som invånare i landet har tillgång till biblioteket och bibliotekskort som gör det kostnadsfritt att låna böcker på våra lokala bibliotek. På senare dagar har även statliga biblioteket därför också lanserat kostnadsfria tjänster för att låna och lyssna på dessa böcker i telefonen. Dessa tar du del av i deras egen tjänster Biblio och Bibblix. Bibblix är senaste tillskottet som fokuserar på ljudböcker för barn mella 6-12 år du kan ladda ner deras app i App Store här.

Bibliotekets egna gratistjänster

Biblio erbjuder gratis ljudböcker från ditt bibliotek
Biblio

Bibliotekets egna tjänst för judböcker för vuxna.

Bibblix erbjuder kostnadsfria ljudböcker för barn genom sveriges bibliotek
Bibblix
Bibliotekets egna tjänst för judböcker för barn.

Vad är Biblio?

Sveriges Bibliotek har som uppdrag av staten som en folkbildande instans att ge tillgång till alla i Sverige att ha tillgång till litteratur. Då skiftet för några år sedan slog om till ett ökat användande av ljudböcker så valde de därför att slå om och även starta en digital tjänst för böcker. I deras tjänst har du precis som på vanliga bibliotek låna en bok i 28 dagar, och max låna 3 böcker per månad.

 

Vad behöver jag ha för att få använda Biblio?

För att få använda biblio måste du ha tillgång till ett bibliotekskort då det är detta du använder när du loggar in i appen. Idag är inte samtliga kommuners bibliotek anslutna till tjänsten så du måste kolla upp om ditt lokala bibliotek är anslutet till tjänsten.

 

Vad är Bibblix och vem har tillgång till tjänsten?

Likt Biblio så är också Bibblix en tjänst som är framtdagen av statliga biblioteken, men i detta fall menat för barn. Just nu testas tjänsten och är i en såkallas beta-fas men för närvarande erbjuds den till följande bibliotek.

Bibblix erbjuds för närvarande i dessa kommuner:

FAQ – Hur du lyssnar på ljudböcker kostnadsfritt

Hur lyssnar jag på ljudböcker kostnadsfritt?

Det finns idag flera olika sätt att lyssna på ljudböcker kostnadsfritt. Antingen nyttjar du på någon av Sveriges premiumtjänsters testperioder eller så går du mot att använda statliga alternativ som Bibblio och Bibblix som har ett mer begränsat utbud.

Vad finns det för ljudboksappar?

De populäraste tjänsterna för ljudböcker är idag Nextory, Bookbeat och Bokus Play.

Hur fungerar det med provperioder av ljudboksappar?

Vanligtvis kan du testa ljudboksappars provperioder kostnadsfritt. Det skiljer sig från tjänst till tjänst men brukar innbära en provperiod mellan 14-30 dagar. I denna artikelguide hittar du nuvarande provperioder hos de svenska ljudboksapparna.

Hur mycket kostar ett abonnemang för ljudböcker?

Att lyssna på ljudböcker via abonnemang kostar mellan 79-169kr i månaden beroende på vilken tjänst du använder.

Hur skall jag gå till väga för att hitta rätt ljudboksapp?

Vi rekommenderar att du testar de tjänster som finns för att få en bild av deras utbud och vad som passar dig bäst. 

Hur väljer jag ljudboksapp?

Du kan hitta vår jämförelse inom bästa ljudboksappen här.

Hem » Gratis ljudböcker – Så lyssnar du på gratis ljudböcker

Leave a comment