Bästa ljudboksappen 2023 – Årets testvinnare i Sverige

Oavsett dina behov finns det säkert en ljudboksapp som är perfekt för dig. Så ta god tid på dig, gör lite forskning och experimentera, och snart kan du lyssna på dina favoritböcker utan att ens behöva vända en sida.

Det finns många ljudboksappar där ute. Så vilken är den bästa ljudboksappen 2023? Tja, det är en svår fråga att besvara. Det beror verkligen på dina behov och preferenser. Vill du ha en app med ett stort urval av ljudböcker? Eller en med ett enkelt gränssnitt? Kanske letar du efter en app med funktioner som hastighetskontroll eller bokmärken.

Dagens Testare

Amanda

bästa ljudbokasppen 2023

Bästa ljudboksappen 2023

bookbeat logga
TESTVINNARE 2023

Bookbeat

Över 800 000 ljudböcker och e-böcker med BookBeat.

Betyg

✸✸✸✸✸

Funktioner

Pris

Utbud

upplevelse

✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

Pris efter testperiod

99kr/mån

Testa Bookbeat i 45 dagar gratis
ERBJUDANDE NOVEMBER 2023
nextory logga
2a plats

Nextory

Med Nextory hittar du alltid nya, spännande böcker att läsa.

Betyg

✸✸✸✸

Funktioner

Pris

Utbud

upplevelse

✸✸✸✸

✸✸✸✸

✸✸✸✸

✸✸✸✸

Pris efter testperiod

129kr/mån

Testa Nextory i 30 dagar gratis
storytel logga
3e plats

Storytel

Följ författare, uppläsare och serier du gillar.

Betyg

✸✸✸

Funktioner

Pris

Utbud

upplevelse

✸✸✸

✸✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸✸

Pris

169kr/mån

KÖP Storytel
bild på ljudboksapp och hörlurar

Hur du hittar bästa ljudboksappen för dig

Idag finns det många olika tjänster och appar som erbjuder ljudböcker. Detta gör det enkelt för dig som vill lyssna på böcker, oavsett om du är ute och reser eller bara vill slappna av hemma. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de olika tjänsterna och apparna som idag finns tillgängliga i Sverige för att angöra vilken som är den bästa ljudboksappen 2023.

Tjänster och appar som erbjuder ljudböcker

Det finns idag ett flertal tjänster på den Svenska marknaden som erbjuder ljudböcker. Under en lång tid fanns det i landet möjligheter att låna ljudböcker via ditt lokala bibliotek, men på senare år har det blivit mer och mer vanligt bland konsumenter att likt Spotify prenumerera på en månadsprenumeration som ger dig tillgång till alla ljudböcker i en och samma tjänst. Tusentals ljudböcker – i din hand.

Idag finns det många olika tjänster och appar som erbjuder ljudböcker. Detta gör det enkelt för dig som vill lyssna på böcker, oavsett om du är ute och reser eller bara vill slappna av hemma. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de olika tjänsterna och apparna som idag finns tillgängliga i Sverige.

Spotify

Spotify har sedan 2016 haft en egen sektion för ljudböcker. Här finns ett stort utbud av böcker att välja mellan, och du kan enkelt söka efter det du är intresserad av. Förutom detta kan du även lyssna på intervjuer med författare och andra kreativa personligheter.

Audible

Audible är en av de mest populära ljudboksapparna i USA, och erbjuder ett brett utbud av böcker i olika genrer. En unik funktion hos Audible är att du kan köpa böcker i olika längder, så kallade “abridged” och “unabridged” versioner. Detta gör det enklare för dig att hitta något som passar just dig.

Nextory

Nextory är en annan populär ljudboksapp, och erbjuder ett stort utbud av böcker i olika genrer. Här finns även möjlighet att lyssna på framföranden av kända skådespelare, vilket kan göra upplevelsen ännu mer spännande.

Storytel

Storytel är en ljudboksapp som erbjuder ett brett utbud av böcker i olika genrer, men fokuserar även på att erbjuda många barnböcker. Detta gör den perfekt för familjelyssning. Ljudbokstjänsten är dessutom väldigt användarvänlig, så du kommer snabbt igång med att lyssna på dina favoritböcker.

Bookbeat

BookBeat är en svensk streamingtjänst som erbjuder möjligheten att lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker i mobilen och surfplattor.För en fast månadsavgift får du tillgång till ljudböcker och e-böcker i tjänsten. Ingår i BonnerBooks och har därmed tillgång till alla Bonniers e-böcker i sitt utbud.

Vill du jämföra funktioner mellan dessa appar har vi även en guide kring mer djupgående jämförelse av Storytel vs Bookbeat här.

sveriges bästa ljudboksappar side vid side app store screenshots

Viktiga funtioner hos bra ljudboksappar

Prova-på erbjudande så du kan testa appen

Många människor tvekar att prova ljudboksappar eftersom de inte är säkra på om de kommer att gilla dem. Jag förstår, du är van vid att läsa böcker på det gamla vanliga sättet och du är inte säker på att en ljudbok kommer att kunna ge dig samma upplevelse.

I vår alltmer digitala värld finns det ett oändligt antal appar tillgängliga för allt från böcker till musik och spel. Med så många alternativ kan det vara svårt att veta vilka som är värda din tid (och dina pengar).

Ett bra sätt att testa nya appar är att dra nytta av kostnadsfria testversioner. De flesta ljudboksappar erbjuder till exempel en gratis provperiod på 30 dagar. Det ger dig gott om tid att prova appen och se om den passar dina lyssningsvanor. Och om du bestämmer dig för att du inte gillar den kan du helt enkelt avbryta den innan provperioden är slut så behöver du inte betala någonting.

Så varför inte prova? Du kanske hittar din nya favoritapp.

Så kan du lyssna med ljudboksappar utan internetuppkoppling

Läsning är ett utmärkt sätt att koppla av och fly från världen, men det kan vara jobbigt när du är fast utan internetuppkoppling. Om du är en ivrig läsare vet du att det inte finns något värre än att fastna i en läshunger. Du börjar en bok och kommer halvvägs igenom, men upptäcker att du sitter fast i en oändlig loop där du läser om samma sidor om och om igen. Men tänk om det fanns ett sätt att ta sig ur den där läshorisonten?

Som tur är finns det nu ljudboksappar som gör att du kan fortsätta läsa även när du är offline. Dessa appar fungerar genom att ladda ner ljudboksfilerna till din enhet, så att du kan lyssna även när du inte är ansluten till internet. Och eftersom de flesta ljudböcker är cirka 10 timmar långa kan du enkelt ladda ner några böcker och ha dem redo för en lång flygresa eller bilresa.

Vinnaren av detta test för den bästa ljudboksappen – Bookbeat, erbjuder offlineläge. Så nästa gång du är offline behöver du inte misströsta – starta upp din ljudboksapp och fortsätt läsa.

Vikten av unikt innehåll hos ljudbokstjänsten

Ljudboksappar blir alltmer populära i dag, eftersom människor letar efter sätt att njuta av sina favoritböcker när de är på språng. Och många av dessa appar börjar nu skapa eget innehåll, i stället för att bara förlita sig på befintliga ljudböcker. Detta är en fantastisk utveckling för både författare och lyssnare, eftersom det ger författarna en ny plattform för att nå lyssnarna, och det ger lyssnarna tillgång till ett större utbud av ljudböcker.

Bland annat har Storytel i Sverige börjat med Storytel Originals som är ljudböcker som är exklusiva för just Storytel-användare.

Naturligtvis innebär det också att det nu finns ännu fler alternativ för människor som vill hitta den perfekta ljudboksappen för sina behov. Men det är bara ett litet pris att betala för den ökade mångfald och bekvämlighet som ljudboksappar nu erbjuder.

Nya funktioner i apparna gör användarupplevelsen bättre och bättre

Många av apparna erbjuder även gratisprovperioder så du kan testa dem innan du bestämmer dig för att köpa. Några populära ljudboksapparater som finns tillgängliga i Sverige är Spotify, Audible, Nextory och Storytel. Alla dessa appar har ett stort utbud av böcker i olika genrer, så det finns något för alla smaker. Om du vill ha mer information om ljudböcker och vilka appar du kan använda för att lyssna på dem, så rekommenderar vi att du kollar i vår artikel om ämnet. Där hittar du massor av tips och råd.

Det finns idag ett flertal tjänster på den Svenska marknaden som erbjuder ljudböcker. Under en lång tid fanns det i landet möjligheter att låna ljudböcker via ditt lokala bibliotek, men på senare år har det blivit mer och mer vanligt bland konsumenter att likt Spotify prenumerera på en månadsprenumeration som ger dig tillgång till alla ljudböcker i en och samma tjänst. Tusentals ljudböcker – i din hand.

Fördelar med att lyssna på ljudböcker i en app

Det finns många fördelar med att använda en ljudboksapp, men vilka är de bästa? Här är bara några av de bästa fördelarna med att använda en ljudboksappDu kan lyssna på ljudböcker medan du gör andra saker. Låt oss erkänna att det ibland kan vara lite jobbigt att läsa. Men med en ljudboksapp kan du lyssna på din bok medan du gör andra saker, som att köra bil, träna eller till och med städa huset. Och om du är den typen av person som gillar att multitaska, är detta definitivt rätt väg att gå.

Du kan lyssna på ljudböcker i din egen takt. Till skillnad från att lyssna på en podcast eller titta på en film kan du kontrollera hastigheten med vilken du lyssnar på en ljudbok. Så om du vill ta god tid på dig och njuta av varje ord kan du göra det. Eller om du vill skynda dig igenom den och få det överstökat kan du också göra det. Det är helt upp till dig beroende på vilken som är den bästa ljudboksappen för dig.

Du kan lyssna på ljudböcker när och var du vill. Med en ljudboksapp behöver du inte vänta tills du har ledig tid att sätta dig ner och läsa. Du kan lyssna på din bok när och var du vill – oavsett om du pendlar på morgonen eller tar en paus på jobbet. Och eftersom de är så bärbara kan du till och med lyssna på dem när du reser eller är på semester. Så det finns verkligen ingen ursäkt för att inte prova en.

Vilken är den bästa ljudbokappen?
plus sign open close icon

Enligt vår jämförelse 2023 av Storytel och Bookbeat går Bookbeat ut som testvinnare. Främsta anledningen till detta är deras användarupplevelse.

Vilka är de mest nedladdade ljudböckerna 2023?
plus sign open close icon

En god man av Karin Wahlberg
Fallvind
av Maria Adolfsson
Den som dödade helvetets änglar av Jan Guillou
Efter regn av Lucy Dillon
Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Njörn Natthiko Lindeblad
Depphjärnan : Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? av Anders Hansen
419 timmar av Dag Öhrlund
Fallvind av Maria Adolfsson
Där kräftorna sjunger av Delia Owens
Fädernas missgärningar av Åsa Larsson
Anomali av Anders Jallai
Löpa varg av Kerstin Ekman
Springan av Jussi  Adler-Olsen
Polcirkeln av Liza Marklund
Föda utan rädsla av Susanna Heli
Naket : det mest intima av Åsa Kalmér
Obscuritas av David Lagercrantz
Ondskans nätverk av Max Seeck
419 timmar av Dag Öhrlund
En god man av Karin Wahlberg

Vad finns det för olika ljudboksappar i Sverige idag?
plus sign open close icon

De största och främsta ljudboksapparna i Sverige idag är Storytel, Nextory, Bookbeat & Bokio.

Hur skiljer sig månadskostnaderna på de olika ljudboksapparna idag i Sverige?
plus sign open close icon

Billigaste ljudboksappen i Sverige idag är Bookbeat som i sitt minsta abonnemang kostar 79kr i månaden. De flesta av ljudboksapparna har olika nivåer där du kan lyssna olika mycket. Här kommer en lista på nuvarande priser hos de olika ljudboksapparna:

Bookbeat priser
Student – 49kr/mån
Basic – 99kr/mån
Premium – 149kr/mån

Storytel priser
Basic – 129kr/mån
Premium – 169kr/mån
Unlimited – 229kr/mån
Family – 228kr/mån

Nextory priser
Basic – 129kr/mån
Premium – 169kr/mån

Vad finns det för fördelar och nackdelar med att lyssna på ljudböcker framför traditionella böcker?
plus sign open close icon

När det kommer till ljudböcker vs vanliga böcker finns det ingen riktig eller fel svar – det handlar helt och hållet om vad som passar dig bäst. Det finns många fördelar med att lyssna på ljudböcker, men det finns också nackdelar. Här är några av de stora skillnaderna mellan ljudböcker och vanliga böcker:

Fördelar med ljudböcker
1. Du kan lyssna på dem när du gör andra saker
2. De är smidiga och bärbara
3. Du kan kontrollera hastigheten med vilken du lyssnar på ljudspåret
4. Det är en mer levande upplevelse än att bara läsa en bok
5. Du behöver inte sitta still och läsa – det är perfekt för folk som har svårt att sitta still eller som vill ha ett handsfree alternativ

Nackdelar med ljudböcker
1. Du kan inte bläddra fram och tillbaka i ljudspåret på samma sätt som med en vanlig bok – detta kan göra det svårt att följa med i berättelsen
2. Om du har ett problem med din hörsel eller annan ljudrelaterad funktionsnedsättning kan det vara svårt att uppfatta allt som sägs i ljudboken
3. De flesta ljudböcker kostar pengar, även om det finns vissa gratisalternativ
4. Du kan inte “se” hur långt du har kvar i ljudboken på samma sätt som med en vanlig bok – detta kan göra det svårt att veta när du ska ta en paus.

Det finns alltså för- och nackdelar med både ljudböcker och vanliga böcker, och det är helt upp till dig att avgöra vad som passar dig bäst. Beroende på din livsstil och dina preferenser kan en av dem vara ett bättre alternativ för dig än den andra. Prova att testa båda och se vilken som passar dig bäst!