Ljudböcker gratis
28 NOV, 2023

Gratis ljudböcker – Så lyssnar du på ljudböcker gratis

Ljudböcker är under 2020-talet mer populärt än någonsin och det finns många sätt att ta del av dessa online. Det har både i Sverige och internationellt snabbt växt fram ett flertal aktörer som ger sig in i världen bland ljudböcker. Vi på testerna.se har sett över alternativen just nu som finns där ute för att summera dessa på bästa sätt för er.

Det finns idag flertalk alternativ som erbjuder möjligheten för svenskar att lyssna på ljudböcker gratis, som Biblio och Bibblix. Men vad många även glömmer vanligtvis är möjligheten att under en period prova på premiumtjänster som BookBeat & Nextory helt kostnadsfritt. Perfekt för dig som vill testa på att lyssna på ljudböcker gratis under en tid.

Dagens Testare

Amanda

gratis ljudböcker

Så lyssnar du på ljudböcker gratis

När det kommer till ljudböcker finns det en djungel där ute av alternativ de flesta appar med ljudböcker tar en månadskostnad mellan 79-169kr i månaden, men det finns även sätt att ta del av dessa tjänster kostnadsfritt idag samt helt gratis alternativ. Såhär går du till väga om vi vill lyssna på ljudböcker gratis.

Alternativ 1:

Lyssna gratis på ljudböcker genom premiumtjänster

När det kommer till ljudböcker finns det idag vissa tjänster som har en mer utbrett sortiment av svenskt och internationellt innehåll. Exempelvis är Nextory & Bokus play bättre på svenska titlar och amerikanska Audible bättre på internationella titlar. När det kommer till ljudboksappar för barn är Bookbeat ett väldigt bra alternativ. I appen har de topplistor för barnböcker som användarna kan ta del av för att på inspiration, du hittar denna jämförelse av Storytel och Bookbeat.

bookbeat ljudböcker gratis
45 dagars gratis ljudböcker

Lyssna på ljudböcker gratis via BookBeat

Över 800 000 ljudböcker och e-böcker med BookBeat.

Betyg

✸✸✸✸✸

Funktioner

Pris

Utbud

upplevelse

✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

Pris efter testperiod

99kr/mån

Testa Bookbeat i 45 dagar gratis
nextory ljudböcker gratis
30 dagars gratis ljudböcker

Lyssna på ljudböcker gratis via Nextory

Med Nextory hittar du alltid nya, spännande böcker att läsa.

Betyg

✸✸✸✸

Funktioner

Pris

Utbud

upplevelse

✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸✸✸✸

Pris efter testperiod

129kr/mån

Testa Nextory i 30 dagar gratis
person med glasögon som spelar in gratis ljudböcker med mikrofon och läser från en bok

Hur skiljer sig premiumtjänsterna inom ljudböcker sett till deras innehåll?

Innehållsmässigt är tjänsterna Nextory och Bookbeat mycket likvärdiga med sina respektive 200 000 titlar och de har det bredaste utbudet på marknaden sett till Svenska böcker – oavsett om det gäller romaner, deckare, fantasy, biografer eller böcker inom personlig utveckling. Under senare tid har dem båda tagit fram orginalinnehåll som bara finns på deras egna tjänster. Idag är dessa de absolut populäraste tjänsterna inom ljudböcker och de främsta skillnaderna ligger i hur deras appars användarvänlighet kan skilja sig något. Om du vill läsa hela vår jämförelse av dessa tjänster kan nu läsa vår tidigare artikel där vi jämför Storytel, Bookbeat och Nextory.

Bokus som från början varit en e-handel för böcker har precis som Amazon i USA byggt en egen streamingtjänst för sina böcker som idag är billigast på marknaden med sina 79kr/mån när provperioden är över. Men innehållsmässigt ligger de ännu en bit bakom BookBeat och Nextory. Dock ett otroligt prisvärt alternativ för den som vill börja lyssna på ljudböcker i mobilen. Vi har även gjort en guide kring BookBeats erbjudande.

Audible är Amazon’s egna ljudboksapp som nyligen lanserats i Sverige. Dock är appen på helt på engelska. Utöver böcker även har poscasts reklamfritt i appen. Audible är ett bättre alternativ för dig som är ute efter mer internationellt innehåll och har störst utbud i världen när det kommer till just ljudböcker.

stockholm biblitotek med böcker som du kan läsa gratis

Alternativ 2:

Helt gratis ljudboksappar via bibliotekets tjänster

En fördel med Sverige är att vi som invånare i landet har tillgång till biblioteket och bibliotekskort som gör det kostnadsfritt att låna böcker på våra lokala bibliotek. På senare dagar har även statliga biblioteket därför också lanserat kostnadsfria tjänster för att låna och lyssna på dessa böcker i telefonen. Dessa tar du del av i deras egen tjänster Biblio och Bibblix. Bibblix är senaste tillskottet som fokuserar på ljudböcker för barn mella 6-12 år du kan ladda ner deras app i App Store här.

biblio gratis ljudboksapp logga
HELT GRATIS

Lyssna gratis på ljudböcker via Biblio

Betyg

✸✸✸

Funktioner

Pris

Utbud

upplevelse

✸✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸✸

✸✸

Pris

Gratis

LÄS MER HÄR
bibblix gratis ljudboksapp logga
HELT GRATIS

Lyssna gratis på ljudböcker via Bibblix

Betyg

✸✸

Funktioner

Pris

Utbud

upplevelse

✸✸

✸✸✸✸✸

✸✸

✸✸

Pris

Gratis

LÄR MER HÄR

Vad är Biblio?

Sveriges Bibliotek har som uppdrag av staten som en folkbildande instans att ge tillgång till alla i Sverige att ha tillgång till litteratur. Då skiftet för några år sedan slog om till ett ökat användande av ljudböcker så valde de därför att slå om och även starta en digital tjänst för böcker. I deras tjänst har du precis som på vanliga bibliotek låna en bok i 28 dagar, och max låna 3 böcker per månad.

Vad behöver jag ha för att få använda Biblio?

För att få använda biblio måste du ha tillgång till ett bibliotekskort då det är detta du använder när du loggar in i appen. Idag är inte samtliga kommuners bibliotek anslutna till tjänsten så du måste kolla upp om ditt lokala bibliotek är anslutet till tjänsten.

Vad är Bibblix och vem har tillgång till tjänsten?

Likt Biblio så är också Bibblix en tjänst som är framtdagen av statliga biblioteken, men i detta fall menat för barn. Just nu testas tjänsten och är i en såkallas beta-fas men för närvarande erbjuds den till följande bibliotek. Bibblix erbjuds för närvarande i dessa kommuner:

Hur lyssnar jag på ljudböcker kostnadsfritt?
plus sign open close icon

Det finns idag flera olika sätt att lyssna på ljudböcker kostnadsfritt. Antingen nyttjar du på någon av Sveriges premiumtjänsters testperioder eller så går du mot att använda statliga alternativ som Bibblio och Bibblix som har ett mer begränsat utbud.

Vad finns det för olika ljudboksappar som är gratis?
plus sign open close icon

De populäraste tjänsterna för ljudböcker är idag Nextory, Bookbeat och Bokus Play. De första två erbjuder provperioder. Bibblix och Biblio är också helt kostnadsfria statliga alternativ.

Hur fungerar det med gratis provperioder för ljudboksappar?
plus sign open close icon

Vanligtvis kan du testa ljudboksappars provperioder kostnadsfritt. Det skiljer sig från tjänst till tjänst men brukar innbära en provperiod mellan 14-30 dagar. I denna artikelguide hittar du nuvarande provperioder hos de svenska ljudboksapparna.

Hur mycket kostar ett abonnemang för ljudböcker?
plus sign open close icon

Att lyssna på ljudböcker via abonnemang kostar mellan 79-169kr i månaden beroende på vilken tjänst du använder.

Hur skall jag gå till väga för att hitta rätt ljudboksapp?
plus sign open close icon

Vi rekommenderar att du testar de tjänster som finns för att få en bild av deras utbud och vad som passar dig bäst.