Skip links

Ljudböcker

Alla våra tester ljudbokstjänster och appar.

Hem » Ljudböcker

Alla våra tester på ljudboksappar och tjänster

Det finns många tjänster och appar för att lyssna på ljudböcker. Vi har jämfört dem alla. Allt ifrån gratistjänster och sätt att lyssna på ljudböcker kostnadsfritt till premiumtjänster på den svenska marknaden.

bild på böcker som även går att lyssna på som ljudböcker

Ljudböcker

Det finns flera sätt att idag lyssna på ljudböcker gratis

Det finns idag ett flertal möjligheter att lyssna på ljudböcker gratis. För att locka kunder så erbjuder nästan alla tjänsterna som idag finns på Svenska marknaden för ljudböcker kostnadsfria testperioder av deras tjänster. Utöver detta har svenska bibliotek också tjänster som man kan använda gratis om du är bosatt i Sverige. Mer om detta kan du läsa i vårat test som går igenom sätt du kan lyssna på ljudböcker gratis.

 

De vanligaste tjänster som folk idag använder är Storytel, Nextory och Bookbeat. Men vilken är bäst?

Historiskt har Sveriges mest populära ljudbokstjänst varit Storytel, men på senare år har det kommit flera nya uppstickare till marknaden. Deras utbud är väldigt snarlika men funktionaliteter och originalinnehåll kan skilja dem emellan. Vi har försökt att jämföra de olika tjänsternas fördelar och nackdelar. 

Storytel review 2020 – Ultimata guiden

Vad är ljudböcker och hur fungerar de?

En ljudbok är en bok som har inspelats i ljudformat. Du kan lyssna på ljudboken på samma sätt som du lyssnar på musik – med hjälp av en mobil app eller programvara på din dator eller surfplatta. Det finns många olika appar och tjänster som erbjuder ljudböcker, och det går ofta att köpa dem digitalt via nätet.

För att lyssna på en ljudbok behöver du ha någon form av programvara eller app som stödjer formatet. Det finns olika typer av ljudböcker med olika filformat, så se till att du har rätt programvara för just den ljudbok du vill lyssna på. När du väl har installerat programvaran eller appen kan du börja lyssna på ljudboken direkt i din dator eller surfplatta.

Fördelarna med ljudböcker jämfört med traditionella böcker

Fördelarna med ljudböcker är många. För det första kan du ofta köpa ljudböcker mycket billigare än traditionella böcker, och det går även att hitta gratis ljudböcker på nätet. Dessutom kan du ta med dig ljudboken vart du än går, och lyssna på den när du vill och hur du vill. Du behöver inte bära runt på en bok i din väska, utan kan enkelt spara ljudboken på din mobiltelefon eller surfplatta.

Hur du väljer rätt ljudbok för dig

Det finns massor av ljudböcker att välja mellan, både på svenska och andra språk. Här är några tips för hur du kan gå tillväga för att hitta rätt ljudbok för dig:

 • Kolla in recensioner
  Det är alltid bra att ta en titt på recensioner av ljudböcker innan du köper dem. Då kan du se hur andra lyssnare tyckte om boken, och få mer information om handlingen och uppläsningen. Ibland kan det vara svårt att veta vad den faktiska handlingen är.
 • Titta på betyg
  De flesta ljudböcker har också betyg från användare, så det är en bra idé att titta på dem innan du köper. Detta gör det enklare för dig att se hur andra har upplevt boken, och om den är värd att köpa.
 • Läs beskrivningen av ljudboken
  Förutom recensioner och betyg är det också viktigt att läsa beskrivningen av boken. Detta gör det enklare för dig att få en uppfattning om handlingen, och du kan också se hur lång boken är. Det är bra att ha en idé om hur länge boken kommer att ta att lyssna på, så du vet om den är rätt för dig.
 • Pris
  Naturligtvis är det också viktigt att titta på priset när du ska köpa en ljudbok. Det är inte alltid enkelt att hitta en bra bok till ett bra pris, men det finns några saker du kan göra för att spara pengar. Om du köper flera ljudböcker samtidigt kan du ofta få rabatt, och det finns också ibland erbjudanden på sajterna. I Sverige finns även flertalet tjänster som Storytel, Bookbeat eller Nextory där du endast betalar en fast månadsavgift för att få tillgång till fri lyssning.
 • Kompatibilitet med din enhet
  När du köper en ljudbok måste du också se till att den är kompatibel med din telefon eller ditt ljudsystem. Om du använder en iPhone eller iPad behöver du en bok i MP3-format, och om du har en Android telefon eller surfplatta behöver du en bok i M4B-format.

Vill du läsa mer om vilken som är bästa ljudboksappen 2022 hittar du mer om detta i vår guide kring ljudboksappar.

Vanliga frågor från Svenska besökare om ljudböcker

Vilka bokförlag finns det idag i Sverige?