25 Apr, 2024

Bästa powerbanken 2024 – Vinnare av bäst i test i år

Vilken är den bästa powerbanken på svenska marknaden just nu? Det tar vi reda på i årets stora test och utse vinnaren av bäst i test.

2024 är ett spännande år för powerbanks, eftersom det finns ett antal alternativ som erbjuder den perfekta balansen mellan bärbarhet och kapacitet. Oavsett vilken enhet eller budget du har kan du hitta en pålitlig powerbank som passar dina behov. I den här artikeln tar vi en titt på några av de bästa powerbanks som finns på marknaden 2024.

Under senaste åren har användandet och populariteten av powerbanks ökat i Sverige. Det hela började under 2020 då många ville ha en powerbank hemma för säkerhets skull om elen i hushållen skullee sluta fungera, men sedan dess ser man en generell ökning av användande av dem i vardagen. i har testat många av modellerna på marknaden för att kåra årets vinnare och utse modellen som vinner bäst i test för i år.

Dagens Testare

David – Teknikexpert

bästa powerbanken 2024

Bästa powerbanken 2024
Bäst i test

Anker PowerCore III Sense 10000 powerbank
Bäst i test – PREMIUM

Anker PowerCore III Sense 10000

Anker PowerCore III Sense är en utmärkt powerbank och är det bästa valet för många.
Den har helt klart vunnit bäst-i-test i 10000mAh-klassen i år.

Betyg

✸✸✸✸✸

Läs mer här
Xiaomi Mi Wireless Power Bank
Bäst i test – PRisvärd

Xiaomi Mi Wireless Power Bank

trådlösa powerbank är mycket praktisk eftersom den kan ladda enheter snabbt via USB-A (22,5 W) och trådlöst (10 W). Dessutom kan du ladda två enheter samtidigt, en med kabel och den andra trådlöst.

Betyg

✸✸✸✸

Läs mer här
Anker PowerCore III Elite 25600 powerbank
Bäst i test –  BUDGET

Anker PowerCore III Elite 25600

Anker är en etablerad tillverkare som producerar högkvalitativa powerbanks. Power Core III Sense, en av deras senaste modeller, är inget undantag och utgör en utmärkt vardagslösning som du kan ha med dig i din väska.

Betyg

✸✸✸✸

Läs mer här
Baseus Amblight 30000mAh powerbank
4e plats

Baseus Amblight 30000mAh

Den här powerbanken, Baseus Amblight, är perfekt för dig som ska tillbringa en längre tid utan elektricitet i en sommarstuga eller för dig som behöver ladda din dator när du är på språng. Det är viktigt att notera att Amblight har en kapacitet på 30.000mAh, vilket betyder att den är för stor för att kunna tas med på flyget enligt IATA-reglerna som har satt en gräns på 27.000mAh.

Betyg

✸✸✸

Läs mer här
SiGN Ultratunn 5000mAh powerbank testad
5e plats

SiGN Ultratunn 5000mAh

Om du behöver en liten powerbank så är Sign Ultratunn Powerbank det bästa valet för dig. Den har en liten storlek och är prisvärd vilket gör den till en bra nödladdare.

Betyg

✸✸✸

Läs mer härr

Egenskaper att tänka på när du väljer den bästa powerbanken för dig

När du ska välja en powerbank för dina behov finns det några funktioner som du bör tänka på. Batterityp och kapacitet är en viktig faktor att ha i åtanke - högre mAh-kapacitet innebär att powerbanken kan ladda fler enheter med en enda laddning. Många powerbanks har också snabbladdningsteknik, så håll utkik efter detta om du vill ha en snabbare laddningstid. Kontrollera också hur många portar din enhet har, samt porttyper som USB-C eller USB-A.

De senaste powerbanksen har verkligen tagit teknologin till en högre nivå. Det är allt från högre kapacitet, snabbare laddningshastighet och mer innovativa funktioner som styr laddning av enheter. En av de bästa powerbanken på marknaden idag har en kapacitet på upp till 20 000mAh vilket gör det möjligt att ladda upp till 6-7 gånger på en full laddning. Dessutom finns det en snabb laddningsteknik som kan ladda en smartphone upp till 80% på bara en timme. Vissa nyare powerbanks är också utrustade med funktions som PowerIQ, som automatiskt identifierar den bästa laddningshastigheten för din enhet för att minska laddningstiden.

Allt detta gör att de nyare powerbanksen blir allt mer pålitliga vilket gör det till ett nödvändigt verktyg för dagens teknologitunga samhälle.

flera powerbanks på marmorbord

Vad mAh-kapacitet innebär när du jämför powerbanks

MAh, eller milliamperetimme, är ett mått på energilagringskapaciteten i en powerbank. Ett högre mAh-tal innebär vanligtvis att dina enheter kan laddas fler gånger innan du behöver ladda powerbanken själv. En powerbank med 10000 mAh kan t.ex. ladda en genomsnittlig smartphone upp till tre gånger innan den behöver laddas själv.  

Vad du ska tänka på när du ska hitta den bästa powerbanken för flyg och resor


Om du letar efter en powerbank som du kan ta med på flyget eller resan finns det några specifika egenskaper som du bör tänka på. För det första måste powerbanken vara tillräckligt liten och lätt för att uppfylla flygbolagens krav - de flesta flygbolag har viktgränser för litiumjonbatterier, så se till att din enhet håller sig inom dessa gränser. Det är också viktigt att titta på powerbankens kapacitet - högre batterikapacitet innebär att du kan ladda fler enheter med en enda laddning.

Kontrollera slutligen om enheten har några säkerhetscertifieringar som CE, FCC etc., eftersom detta garanterar att den är säker att använda på resan.  

Faktorer att tänka på när du köper en ny powerbank

Vikt

För det första är det viktigt att tänka på enhetens storlek och vikt - lättare och mer kompakta powerbanks kan vara lättare att bära med sig.

Batterityp

För det andra ska du tänka på powerbankens batterityp och kapacitet - högre mAh betyder att dina enheter kan laddas fler gånger innan du behöver ladda själva powerbanken.

Säkerhetscerifieringar

För det tredje ska du kontrollera om det finns några säkerhetscertifieringar som CE eller FCC, som garanterar att enheten är säker att använda. Slutligen ska du titta på porttyper - USB-C är för närvarande det mest populära alternativet, men det finns även andra portar som USB-A eller Lightning.

För- och nackdelar med olika typer av powerbanks batterier

Det finns många olika typer av powerbanks, alla med sina egna fördelar och nackdelar. Powerbanks med litiumjonbatterier (Li-ion) har t.ex. högre energidensitet än andra typer av batterier, t.ex. blybatterier eller nickelmetallhydridbatterier (NiMH). Litiumjonbatterier har också i allmänhet längre livslängd än andra typer av batterier.

Powerbanks med litiumjonbatterier kan dock vara dyra, så om du har en liten budget bör du kanske titta på andra alternativ. NiMH powerbanks har bra prestanda men de håller inte lika länge som Li-ion-batterier. Blybatterier är det billigaste alternativet, men deras kapacitet är lägre och de behöver laddas oftare.

powerbank som laddas utomhus
Vad är en powerbank?
plus sign open close icon

En powerbank är en bärbar enhet som kan lagra energi så att den kan användas för att ladda elektroniska enheter. Powerbanks är vanligtvis uppladdningsbara och finns i olika former, storlekar och kapaciteter. De har vanligtvis en eller flera USB-portar för laddning av enheten, samt ett integrerat batteri som lagrar energin. Powerbanks är ett bra sätt att se till att du alltid har tillräckligt med ström för dina enheter när du är på språng eller i nödsituationer.

Hur laddar man en powerbank?
plus sign open close icon

Powerbanks kan laddas på flera olika sätt, beroende på modell och typ. De flesta powerbanks levereras med en USB-kabel för anslutning till en dator eller ett vägguttag, medan vissa premiummodeller kan ha trådlös laddningsfunktion. Du kan också använda solenergi för att ladda vissa typer av powerbanks, även om detta är mindre vanligt. Slutligen kan du också köpa extra powerbanks som är kompatibla med din befintliga enhet så att du inte behöver ladda den lika ofta.

Hur lång tid tar det att ladda en vanlig powerbank jämfört med de bästa powerbanksen?
plus sign open close icon

Det tar längre tid att ladda en vanlig powerbank än de bästa powerbankerna. Generellt tar det cirka 6-7 timmar för en vanlig powerbank att nå full kapacitet. Nyare modeller med snabbladdningsfunktioner och större kapacitet kan dock laddas på så lite som två timmar. De bästa powerbanks har dessutom ytterligare funktioner som överladdningsskydd och flera portar, så de är i allmänhet mer effektiva och tar kortare tid att ladda.

Sammanfattningsvis finns det ett överflöd av olika typer av powerbanks på marknaden 2023 - från lågbudgetalternativ till högkvalitativa med avancerade funktioner som snabbladdning och säkerhetscertifieringar. När du köper en ny powerbank är det viktigt att ta hänsyn till dess vikt, storlek, batterityp.

Hur länge håller en powerbank laddningen?
plus sign open close icon


Hur mycket laddning din powerbank har beror på dess kapacitet och vilken typ av enheter du laddar. I allmänhet kan en full laddning räcka i två till tre dagar mellan laddningarna.

Men om du använder den för att ladda flera enheter, eller om enheten har en låg mAh-kapacitet, kommer batteritiden att vara kortare. Det är också viktigt att komma ihåg att när din powerbank blir äldre kan dess kapacitet minska med tiden - så se till att kontrollera hur mycket laddning som finns kvar innan du använder den.

Hur fungerar en powerbank?
plus sign open close icon

En powerbank är en bärbar enhet som lagrar energi och kan användas för att ladda andra elektroniska enheter. Den innehåller vanligtvis en eller flera USB-portar samt ett integrerat batteri som lagrar energin. När du ansluter din enhet till powerbanken drar den ström från batteriet och använder den för att ladda enheten. Batteriets kapacitet avgör hur mycket laddning det kan lagra, så högre kapacitet gör att du kan ladda flera enheter med en enda laddning.

Hur stor powerbank får man flyga med?
plus sign open close icon

De flesta flygbolag har en viktgräns för litiumjonbatterier, så se till att din powerbank håller sig inom dessa gränser. Den exakta viktgränsen kan variera från flygbolag till flygbolag, så det är viktigt att kontrollera de specifika kraven innan du reser. Generellt gäller att de flesta powerbanks under 160Wh får tas med i handbagaget, men de över 100Wh måste förvaras i incheckat bagage.

Vilken är den bästa powerbanken för resor och flyg?
plus sign open close icon

Den bästa powerbanken för resor och flyg är en som är lätt, effektiv och har flera portar så att du kan ladda flera enheter samtidigt. Leta efter en modell med hög mAh-kapacitet så att den kan användas för att ladda olika typer av elektroniska enheter, t.ex. telefoner, surfplattor och bärbara datorer.

Se till att den också har säkerhetscertifieringar som CE eller FCC så att du vet att den är säker att använda. Slutligen bör du kontrollera de specifika viktgränserna för ditt flygbolag innan du väljer en powerbank - vissa modeller kanske inte tillåts i handbagaget på grund av sin högre kapacitet.

Finns med modeller av powerbanks med solceller?
plus sign open close icon

Ja, det finns vissa modeller av powerbanks som levereras med solceller. Den här typen av enheter kan laddas med energi från solen, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för camping- eller vandringsturer.

De har dock ofta låg kapacitet och kanske inte kan ge tillräckligt med ström för att ladda flera enheter samtidigt. Det är också viktigt att komma ihåg att solceller kräver solljus för att fungera, så de kanske inte är lämpliga i alla situationer.

Hur många laddningar får man på en powerbank med 10000 mah?
plus sign open close icon

En powerbank med 10000 mAh kan vanligtvis ge upp till tre fulla laddningar för de flesta smartphones, beroende på batterityp och kapacitet. Det är dock viktigt att komma ihåg att enheter med högre kapacitet, t.ex. bärbara datorer eller surfplattor, tar längre tid att ladda och kanske inte får en full laddning från en powerbank-cykel. Dessutom kan äldre modeller med lägre mAh-kapacitet ge färre laddningar än nyare modeller.