14 JuL, 2023

Hörlurar för löpning – Årets alla testvinnare

Hölurar för löpning kan vara svåra att hitta bland alla alternativ på marknaden. Oavsett om du är en erfaren löpare eller nybörjare kan rätt hörlurar göra hela skillnaden. Med så många olika modeller på marknaden kan det vara svårt att veta var man ska börja. Därför har vi sammanställt den här guiden för att hjälpa dig att hitta de bästa in-ear hörlurarna för löpning.

Vi börjar med att ta en titt på några av de saker du bör tänka på innan du gör ditt köp. Sedan ger vi dig våra bästa tips på de bästa hörlurarna för löpning 2023.

Dagens Testare

Björn

bästa hörlurarna för löpning

Bästa typerna av hörlurar för löpträning

Först och främst gäller det att hitta ett par som passar för just löpträning. De ska vara bekväma att ha på sig, sitta på plats under löpningen och tåla svett och väder.

Det finns två huvudtyper av hörlurar för löpning: in-ear och over-ear. In-ear-hörlurar passar bra in i din hörselgång, medan over-ear-hörlurar sitter ovanpå öronen.

In-ear-hörlurar
In-ear-hörlurar är i allmänhet lättare och det är mindre troligt att de ramlar ur under löpningen. De är också mindre benägna att orsaka obehag efter långa användningsperioder. De kanske dock inte ger lika mycket bas eller övergripande ljudkvalitet som over-ear-hörlurar. De vanligaste och mest populära in-ear hörlurarna idag i Sverige är Airpods Pro.

Over-ear-hörlurar
Over-ear-hörlurar tenderar att vara mer skrymmande och tyngre än in-ear-modeller. Men de ger ofta bättre ljudkvalitet och kan vara bekvämare att bära under långa perioder. Dessa fungerar ofta bra även för andra typer av träningsformer.

Oavsett vilken typ av hörlurar du väljer, se till att prova dem innan du köper dem för att säkerställa att de sitter bekvämt.

När det gäller att hitta de bästa hörlurarna för löpning är ljudkvaliteten viktig men inte alltid den viktigaste faktorn. Faktum är att vissa löpare föredrar hörlurar som inte ger den bästa ljudkvaliteten, men som sitter bra på plats och inte ramlar ur under en löprunda.

Om ljudkvaliteten är din högsta prioritet ska du leta efter hörlurar som har bra basåtergivning och tydliga höga toner. Du vill också se till att de är kompatibla med din musikspelare så att du kan lyssna på dina favoritlåtar medan du springer.

Hörlurar för löpning bör också vara hållbara och tåla svett och väder. Leta efter modeller med förseglade öronkåpor som håller fukt och vind ute. Och se till att sladden är tillräckligt lång så att du kan röra dig fritt när du springer.

Slutligen bör du tänka på din budget när du väljer hörlurar för löpning. Du kan hitta hyfsade par för under 500kr, men du får oftast fler funktioner och bättre ljudkvalitet om du är villig att lägga ut lite mer.

löpare springer marathon svartvitt foto
beats fit pro träningshörlurar vinnare bäst i test 2023
Bäst i test

Beats Fit
Pro

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

2795kr

LÄS MER HÄR
jabra elite active 85t hörlurar
Andra plats

Jabra Elite 7

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

1295kr

LÄS MER HÄR
bose sport earbuds hörlurar foto
Tredje plats

Bose Sport Earbuds

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

1786kr

LÄR MER HÄR
löparskor knyts svartvitt foto grön bakgrund
jabra vista 2 hörlurar för träning
Bäst i test

Jabra Vista 2

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

1490kr

LÄS MER HÄR
adidas träningshörlurar
2a plats

adidas RPT-01

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

990kr

LÄS MER HÄR
jbl hörlurar vita
3e plats

JBL Tunebuds

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

990kr

LÄS MER HÄR
löpare spirnger för trappa löpträning grön bakgrund

Hur du hittar de bästa hörlurarna för löpträning

Se till att dina hörlurar är bekväma att bära när du springer

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer hörlurar för löpning är komfort. Du vill trots allt inte bli distraherad av en obekväm passform när du försöker fokusera på din löpning.
Här är några saker att tänka på när du handlar bekväma hörlurar:
– Leta efter hörlurar som är lätta och som inte tynger dig när du springer.
– Välj hörlurar med dämpade öronkoppar eller öronproppar som inte gör ont i öronen efter långvarig användning.
– Se till att huvudbandet är justerbart så att du kan hitta den perfekta passformen.
– Om du väljer hörlurar som sitter över öronen, leta efter modeller med andningsbara öronkåpor för att förhindra svettning.
– Och slutligen, prova alltid hörlurar innan du köper dem för att se till att de är bekväma att bära.
– Se till att du enkelt kan koppla dem till din musikkälla. Som exempelvis telefon, träningsklocka eller smartwatch.

Andra saker som du måste ta hänsyn till när du väljer ett par hörlurar för löpning

När du köper hörlurar finns det några andra saker att tänka på. Här är några av våra bästa tips:
– Om du ska springa utomhus eller ute i naturen bör du se till att hörlurarna du väljer är väderbeständiga.
– Om du ofta springer på platser med mycket trafik, välj hörlurar som har inbyggda säkerhetsfunktioner som reflekterande sladdar.
– Om du vill använda dina hörlurar för andra aktiviteter, t.ex. träning på gymmet, ska du leta efter modeller med multisportfunktionalitet.

Det kan du läsa mer om i vår guide kring hörlurar för träning.– Och slutligen, läs alltid recensioner på nätet innan du gör ditt köp för att se vad andra löpare tycker om de hörlurar du överväger.

Varför du behöver hörlurar för löpträningen

Har du någonsin försökt springa med ett par billiga hörlurar? I så fall vet du hur frustrerande det kan vara. Ljudkvaliteten är ofta dålig och de tenderar att ramla ur öronenEtt par bra hörlurar kan göra stor skillnad när du springer. De kan hjälpa dig att hålla dig motiverad genom att ge bra ljudkvalitet, och de sitter på plats oavsett hur mycket du svettas.

Dessutom kan ett par bra hörlurar för träning också hjälpa dig att hålla dig säker när du springer ute. Om du väljer en modell med inbyggda säkerhetsfunktioner, till exempel reflekterande sladdar, kan du se och bli sedd även i svagt ljus.
Så om du menar allvar med att springa bör du investera i ett par bra hörlurar. De kommer att göra stor skillnad för din träning. Det finns många bra återförsäljare i Sverige som säljer allt du behöver för din löpträning, exempelvis Löplabbet.

Ska man köpa trådlösa hörlurar för löpträning?
plus sign open close icon

Trådlösa hörlurar blir alltmer populära, men de är inte nödvändigtvis det bästa valet för löpare. Det beror på att de kan vara dyrare och kanske inte sitter på plats lika bra som trådbundna modeller för träning och hälsa.

Om du bestämmer dig för att köpa trådlösa hörlurar ska du leta efter ett par som sitter säkert och har god batteritid. Och se till att de är kompatibla med din musikspelare så att du kan lyssna på dina låtar medan du springer.

Att välja rätt hörlurar för löpning är viktigt om du vill kunna njuta av din musik medan du tränar. Men med så många olika modeller på marknaden kan det vara svårt att veta var man ska börja.

Hörlurar som är vattentåliga eller vattentäta, vad är skillnaden?
plus sign open close icon

Vattenresistenta hörlurar tål viss fukt, men de är inte avsedda att användas i kraftigt regn eller svett. Vattentäta hörlurar är däremot utformade för att användas i alla väderförhållanden.Om du ofta springer i regn eller svett, leta efter hörlurar som är vattentäta och har en säker passform.

Finns hörlurar med inbyggd pulsmätare för träning?
plus sign open close icon

Det finns några olika typer av hörlurar på marknaden som har inbyggda pulsmätare. Dessa modeller har vanligtvis ett öronklämma eller en öronplugg som fästs vid örsnibben och använder sensorer för att mäta din hjärtfrekvens.