Skip links
Published on: Friluft

Bästa fiskespö 2023 – Den ultimata guiden | Bäst i test

Fiskespö bäst i test 2020

Vi har gjort årets test för att hitta bästa fiskespö 2023.

Under sommartider är fiske en härlig aktivitet som kan förgylla alla typer av väder. Något som dock kan vara krångligt om du ska börja fiska är att välja rätt fiskespö för den typ av fiske du ska göra.

Pris, typ, längd, tyngd och styvhet. Alternativen är många. Vi har därför samlat ihop den ultimata guiden för att välja rätt fiskespö för dig.

 

Vad ska man tänka på?

När man väljer spö finns det ett flertal faktorer att ta hänsyn till. En av dem är vilken typ av bete eller drag man har tänkt använda, och mer specifikt hur tungt det är. Tyngden på det man sätter på kroken påverkar nämligen om man bör välja ett lätt eller tungt spö. Om man har ett lätt bete och ett tungt spö kan det göra att man inte känner tillräckligt tydligt när det nappar eller rör sig vattnet, medan ett tungt bete på ett för lätt spö kan göra att man riskerar att knäcka spöt.

 

Färdig kombination eller bygga eget set?

När du har bestämt dig för att införskaffa eller uppdatera ditt fiskespö bör du först fundera på om du önskar köpa en färdig kombination, som både inkluderar fiskespö och fiskerulle, eller om du själv vill bygga ditt egna fiskeset. Om du väljer att själv kombinera fiskespö och fiskerulle bör du säkerställa att utrustningen är kompatibel, vilket är ytterst viktigt för att lyckas med din fiskemetod.

 

Fiska från land eller i båt?

Man måste självklart även välja spö utifrån den typ av fiske man har tänkt ägna sig åt. Om man till exempel ska stå och kasta från land behöver man ett lite längre spö för att få lång räckvidd på kastet, och det bör vara ganska styvt för att man ska ha kontroll över kastet. Fiskar man från båt bör man också ha ett relativt styvt spö, men man kan då välja ett lite kortare spö. Detta eftersom de är lättare att hantera, och man inte behöver kasta lika långa kast som på land – man kan ju helt enkelt flytta båten för att hamna där man vill fiska.

Vinnare 2023

Abu Garcia Ventur

Abu Garcia Venturi -seriens spön ger verkligen fiskaren valuta för pengarna! 30ton-kolfiberklingorna är lätta och spöringarna i stål håller tufft bruk.

Köp till bästa pris här

Bästa fiskespö för nybörjare

När du är ny med fiske borde du införskaffa dig ett haspelspö i låg/mellanklassen , detta innebär att kastvikten ligger mellan 5-25 gram ungefär. Detta är ett relativt lågt viktintervall som du trots det kan fiska de flesta sorters beten med. Ett sådant spö tillåter dig prova små spinnare, wobblers, spinnerbaits och även gäddjiggar. De flesta typer av beten helt enkelt! Haspelspön är dessutom väldigt enkla att fiska med och kräver inte alls lång inlärning före man kommit igång!

 

Strikeforce-spöna är kända för att vara otroligt prisvärda. Och du som nyligen börjat fiska kan få fantastiska erfarenheter med Strikeforce. Med Stikeforce känner du nappen tydligt och det hellånga korkhandtaget ger bra.

Fiskespö nybörjare 2020

Daiwa Strikeforce haspelset

Vinnare i kategori fiskespö för nybörjare 2021

Köp till bästa pris här
Fiskespö för lax

Gunki Warm-Up C

Vinnare i kategori fiskespö för lax 2021

Köp till bästa pris här

Bästa fiskespö för lax

Spön för laxfiske är oftast av modell spinnspön. De är långa spön ofta 10-13 fot. De är långa för att man skall kunna kasta sitt bete långt. De har ofta en djup aktion för att dämpa laxens krafter vid rusningar under fighten.

Ett spinnspö för laxfiske bör vara ett längre spö på upp mot 12 fot och med kastvikt på runt 60-80 gram eller mer. Många ägnar sig åt laxfiske med spinnspö då multirullen klarar av tuffa tag och tyngre beten utan problem

Gunki Warm-Up C spinnspö är ett modernt spö med ergonomisk formgivning och kolfiberkomponenter som ger superbra känsla och egenskaper.

Bästa fiskespö för gädda

Är ett haspelspö till gäddfisket, det vill säga ett fiskespö som klarar tyngre beten så som wobblers och gummibeten, då gäddfiske är ett fiske som kräver ett styvare haspelspö med mycket ryggrad.

Du vill ha ett spö som kan göra alla tekniker ganska bra. Ett allround-spö helt enkelt. Ett spö som kanske inte är bäst på något men som funkar i alla situationer oavsett om du vill jerka, fiska cranks, spinnerbaits eller gummin.

Vi rekommenderar ett spö på 7,6-8,6 fot med en modernt progressiv klinga.

Fiskespö för gädda

Savage Gear MPP2 haspelspö

Vinnare i kategori fiskespö för lax 2021

Köp till bästa pris här

Toggle title

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Leave a comment