Skip links

Friluft, träning och hälsa

Alla våra tester kring friluft och hälsa.

Hem » Friluft, träning och hälsa

Alla våra tester kring friluft, träning och hälsa

Här har vi samlat våra guider och tester kring produkter inom friluft och hälsa.

bild på friluftsmänniskor som är ute och vandrar på ett berg som träning

Friluft, träning och hälsa – Produkter och tjänster jämförda på ett och samma ställe för att avgöra vad som är bäst i test

Det finns idag många olika trender inom friluft, träning och hälsa i Sverige. Trender kommer och går men när du börjar med en ny aktivitet är det ofta svårt att avgöra vilken produkt för denna aktivitet som är bäst för just dig. Oavsett om du är nybörjare eller proffs.

Det är ingen hemlighet att utomhusvistelse har många fördelar för vår hälsa. Vi vet alla att motion är bra för oss, men ibland kan det vara svårt att hitta motivationen att röra på sig. Som tur är finns det många roliga utomhusaktiviteter som kan hjälpa oss att komma i form och bli friska utan att det känns som om vi tränar.

Oavsett om du ska börja simma, fiska eller börja träna på gym så kommer det vara flertalet beslut att fatta kring inköp av produkter för att komma igång. Vi på testerna.se försöker hela tiden att hitta nya produkter att testa för att avgöra vad som är bäst i test inom denna kategori, speciellt inom teknikprodukter. Till exempel vår guide över bästa hörlurarna för träning

6 stycken fantastiska utomhusaktiviteter för din hälsa

Vandring
Att vandra är ett utmärkt sätt att få lite motion samtidigt som du njuter av det fantastiska landskapet runt omkring dig. Det är också en utmärkt aktivitet för grupper, så du kan vandra tillsammans med vänner eller familj och göra det till en social aktivitet. Se bara till att ha bekväma skor och ta med dig mycket vatten.

Här finner ni tips på svenska populära vandringsleder.

Cykling
Oavsett om du cyklar på en stig i en park eller på vägen är detta ett utmärkt sätt att få in lite konditionsträning samtidigt som du njuter av den friska luften. Dessutom är det ett utmärkt sätt att utforska nya områden. Om du inte har någon egen cykel har många städer numera uthyrning där du kan hyra en cykel för en timme eller två.

Simning
Simning är ett bra sätt att svalka sig på sommaren, men det är också ett bra träningspass. Det är en aktivitet med låg effekt som är skonsam för dina leder och det är ett bra sätt att bygga upp muskelstyrka. Om du inte har tillgång till en pool har många stränder offentliga anläggningar som du kan använda. Till exempel erbjuder Stockholms stad tillgång till deras badhus för den som vill testa på detta.

Yoga
Yoga är ett utmärkt sätt att slappna av och avstressa, men det är också ett fantastiskt träningspass. Det finns många olika typer av yoga, så du kan hitta en som passar din konditionsnivå och dina behov. Och det erbjuds ofta lektioner utomhus i parker under de varmare månaderna.

Fiske
Fiske är ett utmärkt sätt att koppla av och njuta av naturen. Det är också ett bra träningspass eftersom du måste gå runt för att hitta den bästa platsen och sedan stå länge. Och om du fångar något får du ett bra armträningspass när du rullar in det såklart också.

Löpträning i naturen
Löpning är ett utmärkt sätt att få lite motion, men det är också ett utmärkt sätt att njuta av naturen. När du springer utomhus kan du njuta av den friska luften och det vackra landskapet. Och studier har visat att löpning i naturen också kan ha vissa hälsofördelar. Det kan till exempel bidra till att minska stressnivåerna och förbättra ditt humör.

Bild på tjej som springer och lyssnar på musik i sina hörlurar

Löpträning och dess fördelar för ett friskare liv

Löpning är ett utmärkt sätt att motionera och har många fördelar för din hälsa. Det kan bidra till att förbättra din kardiovaskulära kondition, stärka dina ben och muskler och minska risken för att utveckla kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, stroke och typ 2-diabetes.

 

Fördelarna med löpning

Det finns många fördelar med löpning, både för din fysiska och psykiska hälsa. Löpning kan hjälpa:

  • Förbättra din kondition i vardagen
  • Stärka dina ben och muskler
  • Öka ditt humör och självförtroende
  • Hjälpa dig att gå ner i vikt eller behålla en hälsosam vikt
  • Minska stress och ångest
  • Ge dig mer energi

 

Hur man börjar springa

Om du är nybörjare på löpning bör du börja med ett promenadprogram för att vänja kroppen vid den fysiska aktiviteten. När du är redo kan du långsamt börja lägga till korta löppass. Börja med att springa i en till två minuter och gå sedan i två till tre minuter för att återhämta dig. Upprepa den här cykeln i 20 till 30 minuter. När du blir starkare kan du öka tiden du springer och minska tiden du går.

Olika typer av löpträning

Sprintträning
Sprint är ett utmärkt sätt att få ett snabbt och intensivt träningspass. Och det är ännu roligare om du gör det utomhus i en park eller på en stig.

Intervallträning
Intervallträning är ett utmärkt sätt att få ett träningspass som är både utmanande och roligt. Och det kan göras utomhus i en park eller på en stig.

Fartlekar
Fartleksträning är en typ av intervallträning som bygger på att man springer i olika hastigheter under olika tidsperioder. Det gör det till ett utmärkt träningspass för både nybörjare och erfarna löpare. Och det kan göras utomhus i en park eller på en stig.

Backträning
Backar är ett bra sätt att skapa variation i din träning och göra den mer utmanande. Och de finns i de flesta parker och stigar.

Cirkelträning (Styrketräning + konditionstärning)
Cirkelträning är ett utmärkt sätt att få ett helkroppsträningspass som är både utmanande och roligt. Och det kan göras utomhus i en park eller på en stig.

Skaffa rätt utrustning

Det är viktigt att investera i rätt utrustning om du vill njuta av löpningen och undvika skador. Du behöver ett par bra löparskor som sitter bra och ger stöd för dina fötter. Om du springer på trottoar, leta efter skor med extra dämpning för att skydda dina leder från stötarna.

 

Hur man förebygger skador vid löpning och träning

Uppvärming
Värm upp innan du springer eller tränar. Uppvärmning hjälper kroppen att förbereda sig för den kommande aktiviteten och kan förebygga skador.

Stretchning
Stretcha efter att du har sprungit eller tränat. Stretching hjälper dina muskler att återhämta sig från stressen från löpning eller träning och kan förebygga skador.

Bär rätt träningsskor
Bär rätt skor. Att bära skor som är utformade för löpning eller träning kan bidra till att förebygga skador.

Lyssna på din kropp
Lyssna på din kropp. Om du känner smärta, sluta springa eller träna och sök läkare om smärtan kvarstår. Att ignorera smärta kan leda till större problem längre fram.

Det finns ytterligare fördelar med att löpträna utomhus få tänker på

Det finns många fördelar med att träna utomhus, bland annat:En av de bästa sakerna med att träna utomhus är att du får andas in frisk luft och få lite D-vitamin från solen. Detta är bra för din allmänna hälsa och kan också bidra till att höja ditt humör och dina energinivåer. Att få en daglig dos frisk luft och solljus är något av det bästa du kan göra för din hälsa.

bild på man som simmar och tränar med hörlurar

Svenskar och deras friluftsaktiviteter

 

Vilka är de vanligaste frilufts aktiviteterna att utöva i Sverige idag?
Vilka aktiviteter på fritiden inom träning och hälsa skiljer sig markant mellan olika åldersgrupper. De vanligaste aktiviteterna att utföra idag generellt i landet är dock Fiske, Golf, Rundturer/vandring, Skidåkning & Båtliv. 

Vilka är de populäraste sporterna i Sverige sett till antalet utövare?
I följande ordning är de populäraste sporterna i Sverige idag – Fotboll, Golf, Friidrott, Gymnastik, Innebandy, Simning, Skytte, Ishockey, Motorsport, Handboll, Ridsport, Kampsport.

Vilka platser reser folk mest till för friluftsaktiviteter?

  • Vandring – Kuststigen Bohuslän, Kungsleden Abisko, Skåneleden, Ö till Ö i Stockholms skärgård, Vålådalen, Helagsmassivet, Höga Kustleden
  • FiskeKäringberget, Abmoälven, Muonioälven, Malingsbo-Kloten, Mörrum, Fegen, Halle- och Hunneberg
  • Båtliv – Göta kanal, Hjälmare kanal, Kinda kanal, Strömsholms kanal, Dalslands kanal
  • Skidåkning – Åre, Sälen, Idre, Vemdalen, Hemavan, Duved, Funesdalen