14 JuL, 2023

Bästa laddkabeln för elbil – Bäst i test 2024

Om du är på väg att skaffa en ny bil, eller om du bara vill uppgradera din gamla bil, kanske du undrar vad som är den bästa laddkabeln för elbilar. Med så många olika alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig.

Vi har dock gjort research och sammanställt en lista över de bästa laddningskablarna för elbilar på marknaden, så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

Dagens Testare

David

bil som laddas med elkabel

De bästa laddkablarna på svenska marknaden just nu.

Det första du bör tänka på när du väljer en laddkabel för elbilar är längden. Du måste se till att kabeln är tillräckligt lång för att nå från din bil till uttaget, samt att den kan nå runt eventuella hinder i din väg. Det sista du vill är att sitta fast mitt ute i ingenstans med ett dött batteri och ingen möjlighet att ladda det.

Den andra saken att tänka på är typen av kontakt. Det finns två huvudtyper av kontaktdon: Typ 1 och typ 2. Typ 1-kontakter används vanligtvis i Nordamerika, medan typ 2-kontakter är vanligare i Europa. Om du inte är säker på vilken typ av kontakt du behöver kan du kontrollera med biltillverkaren eller leta efter ett kompatibilitetsschema på nätet.

Slutligen måste du bestämma dig för strömstyrkan. Ju högre strömstyrka, desto snabbare kommer din bil att laddas. Kablar med högre strömstyrka kan dock vara dyrare, så det är viktigt att hitta en balans mellan pris och prestanda.

Nu när du vet vad du ska leta efter, här är våra tips på de bästa laddningskablarna för elbilar på marknaden.

typ1 laddkabel för elbil
Bäst i test 2024 – Laddkablar för elbil

Typ 1 till typ 2 laddkablel

En nivå 1-laddare är den vanligaste typen av laddare och används vanligtvis för att ladda elbilar hemma. AC-laddare använder växelström, vilket innebär att de kan anslutas till vanliga uttag.

Testvinnare

Charge Amps Beam

+

• 7 meter
• Certifiering: TUV 2 PfG 1908
• Klassning: IP66

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

5,900kr

LÄS MER HÄR
2a plats

Mennekes Typ 1 till Typ 2

+

• 5 meter
• 3,7 kW
• Klassning: IP44

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

4,999kr

LÄS MER HÄR
typ2 laddkabel för elbil
Bästa laddkablarna för elbilar

Typ 2 laddkabel

Nivå 2-laddare använder ett 240-voltsuttag och kan ta upp till 4 timmar för att ladda ett elfordon . Dessa laddare finns vanligtvis vid offentliga laddningsstationer. Likströmsladdare har en högre strömstyrka än växelströmsladdare och kan ladda ett elfordon mycket snabbare.

Testvinnare

Deltaco EV-3207

+

• 7 meter
• Certifiering: TUV 2 PfG 1908
• Klassning: IP66

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

2,290kr

LÄS MER HÄR
2a plats

Luxorparts BEV

+

• 2,5 meter
• 22 kW
• Klassning: IP55

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

2,999kr

LÄS MER HÄR
3e plats

Mennekes Typ 2

+

• 7,5 meter
• 22 kW
• Klassning: IP44

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

3390kr

LÄS MER HÄR
laddkabel och laddbox på gatan

Bästa laddkabeln för din elbil – så hittar du den

Att välja rätt laddkabel till elbilen

När du väljer en laddkabel till din elbil finns det några viktiga saker att tänka på. För det första bör du tänka på kabelns längd. Du behöver en kabel som är tillräckligt lång för att nå från bilen till uttaget, samt en som kan ta sig runt eventuella hinder i vägen.

Tips för att välja rätt laddningskabel för din EV

Nu när du vet vad du ska tänka på när du väljer en laddkabel till din elbil får du några tips som hjälper dig att fatta rätt beslut.

Tänk på längden på kabeln
Du behöver en kabel som är tillräckligt lång för att nå från bilen till uttaget, samt en som kan ta sig runt eventuella hinder i vägen.

Tänk på typen av kontakt
Det finns två huvudtyper av kontakter: typ 1 och typ 2. Typ 1-kontakter är vanliga i Nordamerika, medan typ 2-kontakter är vanligare i Europa och Sverige. Om du inte är säker på vilken typ av kontakt du behöver kan du kontrollera med biltillverkaren eller leta efter ett kompatibilitetsschema på nätet.

Bestäm strömstyrkan
Ju högre strömstyrka, desto snabbare laddas bilen. Kablar med högre strömstyrka kan dock vara dyrare, så det är viktigt att hitta en balans mellan pris och prestanda.

Se till at den passar din laddbox
Den kabel du använder måste ha samma ingång som din laddbox.

Kontrollera garantin
De flesta laddningskablar har en garanti på ett år. Vissa företag erbjuder dock utökade garantier mot en extra kostnad. Det är viktigt att läsa det finstilta och se till att du förstår villkoren för garantin innan du köper.

Jämför priser
Laddningskablar kan kosta mellan 30 och 100 dollar. Det är viktigt att jämföra priserna från olika återförsäljare innan du gör ett köp.Med dessa tips i åtanke kommer du garanterat att hitta den bästa laddningskabeln för elbilar för dina behov.

Billigaste vs dyraste laddkablarna för elbilar. Vad är skillnaden?

Den största skillnaden mellan billiga och dyra laddningskablar för elbilar är kvaliteten på de material som används. Billiga kablar är ofta tillverkade av material av lägre kvalitet som är mer utsatta för slitage. Detta innebär att de kanske inte håller lika länge som dyrare alternativ.

Dessutom kanske billigare kablar inte är kompatibla med alla typer av elfordon. Om du är osäker på vilken typ av kabel du behöver är det alltid bäst att rådgöra med biltillverkaren eller leta efter ett kompatibilitetsdiagram på nätet.

Tänk slutligen på att billigare laddkablar kanske inte laddar din bil lika snabbt som dyrare kablar. Om du är ute efter en snabb laddning är det värt att lägga extra pengar på en högkvalitativ kabel.

Skillnaden mellan en AC- och DC-laddare när du väljer laddkabel för din elbil

En växelströmsladdare är den vanligaste typen av laddare och används vanligtvis för att ladda elbilar hemma. Växelladdare använder växelström, vilket innebär att de kan anslutas till vanliga uttag.

Likströmsladdare använder däremot likström och finns vanligtvis på offentliga laddningsstationer för din elbil. Likströmsladdare har vanligtvis en högre strömstyrka än växelströmsladdare, vilket innebär att de kan ladda ett elfordon mycket snabbare. Likströmsladdare kan dock vara dyrare än växelströmsladdare.

Om du inte är säker på vilken typ av laddare du behöver kan du kontrollera med biltillverkaren eller leta efter ett kompatibilitetsschema på nätet.

Vad kostar en laddkabel för en elbil?
plus sign open close icon

Laddare för elbilar kan kosta mellan 1000kr och 5000kr. Priset på en laddare beror på strömstyrkan, kabelns längd och typen av kontakt.

Vilken är den bästa laddkabeln för din elbil?
plus sign open close icon

Den bästa elbilsladdaren är den som uppfyller dina specifika behov. Tänk på vilken typ av kontakt du behöver, vilken strömstyrka du vill ha och vilket pris du är villig att betala. När du har tagit hänsyn till alla dessa faktorer kan du hitta den bästa laddaren för din elbil.