Skip links
Published on: elbil

Bästa laddboxen för elbil – Bäst i test 2023

elbil som laddar med laddbox hemma

Laddbox för elbil. Detta är testvinnarna 2023

En laddbox är en viktig investering för ägare av en elbil. I den här artikeln tar vi en titt på några av de bästa laddboxarna och elbildladdaena på marknaden och ge dig tips på hur du väljer rätt laddare för dina behov.

Eftersom elbilar blir allt mer populära är det viktigt att ha en bra elbilsladdare hemma för dig som äger en elbil. I den här artikeln tar vi en titt på de bästa elbilsladdarna för hemmet och kåra årets bäst i test 2023.

Det finns några saker att tänka på när du väljer en elbilsladdare för hemmet. För det första måste du bestämma dig för vilken effekt du vill ha. Laddare varierar från 3,6 kW till 22 kW, så du måste räkna ut hur mycket effekt du behöver baserat på din elbils batteristorlek.

Därefter måste du bestämma vilken typ av kontakt du vill ha. Det finns tre typer av kontakter: J1772, CHAdeMO och Tesla Supercharger. J1772 är den vanligaste typen av kontakt, så om du inte äger en Tesla bör du leta efter en laddare för din elbil med denna typ av kontakt och laddkabel.

När det gäller priset så finns det många olika alternativ att välja mellan. Du kan hitta budgetladdare för runt 5000kr, men det finns också mer avancerade modeller som kostar tio tusentals kronor. Det är upp till dig att avgöra hur mycket du vill spendera på din laddbox.

Vi har listat några av de bästa elbilsladdarna för hemmet nedan. Dessa laddare har alla fått bra recensioner och är väl värda pengarna.

Laddbox med vägguttag – Bäst i test 2023

Bra alternativ för dig som vill använda kabeln som bilen har och fungerar väl om du byter bil eller har gäster på besök som ej använder samma laddkabel som du har på din egna elbil.

bild på laddbox charge amps aura

Charge Amps Aura

Toppbetyg

En helt ny och toppmodern elbilsladdare som står i sin egna klass på marknaden idag sett till funktionalitet. Med sina två uttag gör den det även enkelt att låta gästerna som kommer på besök att få ladda med den samtidigt.

Den är designad av Joachim Nordwall som är co-designer hos svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg.

Fördelar

Dubbla uttag
Enkel app
Förberedd för V2G

Nackdelar

Dyr
Tung
4g finns som tillval

ease home laddbox bil

Easee Home

Bra val
Easee Home är en ny billigare modell på marknaden med hög effektivitet och snygg minimalistisk design. Har även en tillhörande kostnadsfri app som gör det enkelt att kontrollera användning genom.

Fördelar

Säkerhetsfunktioner
4G kombatibilitet
Estetik

Nackdelar

Materialval

zaptec go laddbox

Zaptec Go

Bra val
En riktigt liten och smidig laddbox med bland annar trådlös lastbalansering som få modeller i denna prisklass erbjuder.

Fördelar

Stödjer ladduttag typ 1 & 2
Effekt på 22kwh
Flera färger

Nackdelar

Ingen lastbalansering

Garo GLB laddbox

Garo GLB

Bra val

Garo GLB är en mycket effektiv laddbox som har Wi-Fi uppkoppling och därmed tillkommer en rad smarta funktioner såsom schemaläggning av laddning och översikt av din elförbrukning.

Fördelar

Stödjer ladduttag typ 1 & 2
Svensk producent

Nackdelar

1 års garanti
Ingen app

Laddbox med kabel – Bäst i test 2023

Om du ständigt laddar samma bil hemma och ej behöver ladda med olika kablar i din station kan laddbox med kabel vara ett bättre alternativ för dig. Här är bästa modellerna på marknaden.

charge amps halo laddbox med kabel

Charge Amps Halo

Bra val

Halo snabbt blivit en favorit på marknaden som erbjuder vad storebror Aura gett med en lägre kostnad. Svenska Charge Amps instegsprodukt med kabel som idag är en av Sveriges populäraste.

Fördelar

Smart molntjänst
Design
Tål vinterklimat

Nackdelar

Endast upp till 11kwh
Endast en kontakt

wallbox pulsar plus laddbox

Wallbox Pulsar Plus

Bra val

Här får du en elbilsladdare i minimalt format, marknadens minsta och lättaste som är enkel att installera. Tack vare sin kompakta och minimalistiska design passar den i alla garage.

Fördelar

Liten och smidig
Appstyrning
Eco-läge

Nackdelar

Endast med kabel
Design & utseende

Laddbox för hemmet  – Vad man ska tänka på när man köper en laddare för elfordon för hemmabruk

Vilken typ av kontakt du vill ha

Det finns tre typer av kontakter för ev-laddare: J1772, CHAdeMO och Tesla Supercharger. J1772 är den vanligaste typen av kontakt, så om du inte äger en Tesla bör du leta efter en laddare med denna typ av kontakt.

Effekten på laddaren

Laddare varierar från 3,6 kW till 22 kW, så du måste räkna ut hur mycket effekt du behöver baserat på din elbils batteristorlek.

Priset

Du kan hitta budgetladdare för runt 5000 kronor, men det finns också mer avancerade modeller som kostar tio tusentals kronor. Det är upp till dig att avgöra hur mycket du vill spendera på din elbilsladdare.

Så väljer du den bästa elbilsladdaren för dina behov

När du väljer elbilsladdare för hemmabruk är det viktigt att tänka på effekten, priset och vilken typ av kontakt laddaren har. Du bör också räkna ut hur mycket effekt du behöver baserat på din elbils batteristorlek. Med alla dessa saker i åtanke kan du enkelt hitta den ev-laddare som passar dig och dina behov bäst.

J1772 är den vanligaste typen av kontakt, så om du inte äger en Tesla bör du leta efter en laddare med denna typ av kontakt. Laddare varierar från 3,6 kW till 22 kW, så du måste räkna ut hur mycket effekt du behöver baserat på din elbils batteristorlek. Du kan hitta budgetladdare för runt 5000kr, men det finns också mer avancerade modeller som kostar tio tusentals kronor. Det är upp till dig att avgöra hur mycket du vill spendera på din laddbox. Med alla dessa saker i åtanke kan du enkelt hitta den elbilsladdaren som passar dig och dina behov bäst.

Fördelarna med att äga en laddare för din elbil i hemmet

En av de största fördelarna med att äga en elbilsladdare i hemmet är att du slipper bekymra dig för att inte hitta en laddplats när du behöver ladda din elbil. Dessutom är det mycket bekvämt att kunna ladda din elbil på ett ställe du redan använder regelbundet, som ditt hem. Det gör det också enklare för dig att planera dina resor, eftersom du alltid vet att du har tillgång till en laddbox. Även om det finns många fördelar med att äga en laddbox i hemmet, så finns det också några nackdelar. En av dessa är att ev-laddare kan vara dyra, beroende på vilken typ du väljer. Dessutom krävs det lite mer planering för installation och underhåll av elbilsladdare. Men om du tar hänsyn till alla dessa saker, är fördelarna med att äga en laddbox i hemmet mycket större än nackdelarna.

Summering varför du ska installera en laddbox hemma för elbilen:

– Du slipper bekymra dig för att inte hitta en laddplats när du behöver ladda din elbil.

– Det är mycket bekvämt att kunna ladda din elbil på ett ställe du redan använder regelbundet, som ditt hem.

– Det gör det också enklare för dig att planera dina resor, eftersom du alltid vet att du har.

Nackdelarna med att äga en ev-laddare i hemmet

En av de största nackdelarna med att äga en laddstation i hemmet är att det kan vara dyrare än vad man tror. Dessutom krävs det lite mer planering för installation och underhåll av laddstationen. Men om du tar hänsyn till alla dessa saker, är fördelarna med att äga en laddstation i hemmet mycket större än nackdelarna.

Hur man installerar en laddbox för elfordon i hemmet

De flesta laddboxar är enkla att installera, men det finns också vissa som kräver hjälp av en elektriker. Om du inte är säker på hur man installerarden, bör du anlita en professionell installatör. Då kan du vara säker på att laddaren är installerad på rätt sätt och att den fungerar som den ska. Det är också viktigt att använda en laddbox som är godkänd av din elbilstillverkare, för att undvika eventuella problem.

Underhåll av din laddbox krävs

En ev-laddare kräver lite underhåll, men det är inte mycket annat än att rengöra den regelbundet. När laddboxen är installerad, måste du också ansluta den till ett eluttag. Detta görs med hjälp av en kabel som oftast medföljer laddaren. Se till att du använder rätt typ av kabel din laddbox, eftersom felaktig kabling kan skada laddaren.

Användande av laddboxar för elfordon i hemmet

När laddboxen är installerad och ansluten till ett eluttag, är den redo att användas. För att ladda din elbil, parkerar du bara bilen på platsen där ev-laddaren är installerad. Därefter ansluter du laddkontakten till din elbil, och laddningen börjar automatiskt. När laddboxen är kopplad till din elbil, kommer den att visa hur mycket ström som går till bilen. Det finns också laddare som har en timer, så du kan ställa in när du vill att laddningen ska starta och stoppa.

För att förhindra skador på ev-laddaren, se till att du använder den enligt instruktionerna laddboxen är oftast gjorda av högkvalitativa material, men det finns alltid en risk för skador. Därför är det viktigt att du använder ev-laddaren på rätt sätt, och se till att du följer alla säkerhetsinstruktioner. Om ev-laddaren har flera olika uttag, se till att du inte pluggar in för många kablar i laddaren då detta kan skada den

 

Vissa laddare är snabbare än andra, så du måste bestämma hur lång tid du vill ägna åt att ladda din bil

Detta beror på hur mycket ström ev-laddaren levererar, och det är också beroende av bilens batteri. En laddbox med en lägre ampere (A) kommer att ladda din bil snabbare än en laddbox med högre ampere. Det finns också ev-laddare som har flera olika uttag, så du kan ladda flera elbilar på samma gång.

Att hitta rätt laddbox till ditt hem

Se till att läsa recensioner från andra kunder innan du fattar ditt slutgiltiga köpbeslut

En av de bästa sakerna du kan göra när du ska köpa laddbox till din elbil är att läsa recensioner från andra kunder. Detta för att se till att eladdboxen uppfyller dina behov, och för att få en bra idé om hur ev-laddaren fungerar i verkligheten. Du hittar många recensioner på internet, men det är också bra att fråga personer du känner som har erfarenhet av att ha en laddbox hemma. Detta för att få ett ärligt och opartiskt omdöme.

Laddaren är en viktig del av elbilen, och det är viktigt att du väljer rätt för din bil. Detta för att säkerställa att den fungerar på rätt sätt, och för att undvika eventuella problem med ev-laddaren. Det finns massor av olika laddboxar på marknaden, men det är inte alltid lätt att veta vilken som är rätt för just din bil. Därför är det viktigt att du gör lite reserach innan du köper ev-laddaren, så du vet att du får en laddare som fungerar på rätt sätt och som uppfyller dina behov.

Ta hänsyn till storleken på ditt garage eller din uppfart för att se till att laddaren får plats bekvämt

En av de första sakerna du behöver tänka på när du ska köpa laddbox är storleken på din garage eller uppfart. Detta för att se till att laddaren har tillräckligt med plats, och för att undvika eventuella problem med laddaren. Se också till att laddboxen är installerad på en säker och stabil plats, för att förhindra skador på laddaren eller din bil.

 

Om du fortfarande är osäker på vilken laddare som är rätt för dig kan du rådgöra med ett proffs

I de flesta fall är det bäst att använda en laddbox som är godkänd av din elbilstillverkare. Detta för att undvika eventuella problem med ev-laddaren, och för att säkerställa att laddboxen fungerar på rätt sätt. Om du är osäker på något, tveka inte att fråga en professionell elektriker eller annan expert. De kan hjälpa dig att välja rätt laddbox för dina behov.

Vanliga frågor kring laddboxar bland Svenska konsumenter

Hur väljer man rätt laddbox för Tesla?

När man ska köpa laddbox för Tesla är det viktigt att välja en laddare som är godkänd av Tesla. Detta för att säkerställa att laddboxen fungerar på rätt sätt, och för att undvika eventuella problem med laddboxen.

Det finns olika typer av laddboxar på marknaden, men inte alla laddare är godkända av Tesla. Detta innebär att det finns en risk för att laddboxen fungerar inte på rätt sätt, och att det kan orsaka skador på bilen.

Hur mycket kostar en laddbox för elbil?

Priserna för laddboxar varierar beroende på typ och marknad av ev-laddaren. De kan ligga på allt från 5,000kr till över 20,000kr.

Vilken laddbox ska man välja?

Det beror på vilken typ av laddbox du behöver, och vad för slags ev-laddare som finns tillgänglig på marknaden. Om du bara behöver en för att ladda din bil snabbare, kan det vara bättre att välja en laddbox med lägre ampere.

Planerar du att ladda flera elbilar på samma gång, kan det vara bättre att välja en laddbox med flera olika uttag.

Vad är laddboxar och hur fungerar de?

En laddbox är en laddare som används för att ladda elbilar. Ev-laddare kan vara både trådlösa eller kopplade till elnätet. Trådlösa laddboxar använder ofta solenergi eller vindenergi för att ladda bilens batteri, medan de som är kopplade till elnätet använder ström från nätet för att ladda batteriet till din elbil.

Vad är en laddlingsstation för elbilar?

En ev-laddningsstation är en offentlig laddningsplats för elbilar. Ev-laddningsstationer kan vara både trådlösa eller kopplade till elnätet, och de har ofta flera olika uttag för att ladda flera elbilar på samma gång.

Kan man ladda flera elbilar på samma gång med en laddbox?

Ja, det är möjligt att ladda flera elbilar på samma gång med samma laddbox. Om du planerar att ladda flera elbilar på samma gång, rekommenderar vi att du väljer laddbox med flera olika uttag.

Kan man ladda elbilen med vanlig hushållsel?

Nej, det går inte att ladda en elbil med vanlig hushållsel. Du behöver använda en laddkabel för att ladda batteriet via en laddbox.

Hur laddar jag elbilen enklast när jag är ute och reser?

Vi har gjort ett eget test för detta ändamål. Läs här mer om hur du kan ladda din enbil med laddtjänster och appar.

Hem » Bästa laddboxen för elbil – Bäst i test 2023

Leave a comment