Skip links
Published on: elbil

Ladda elbil – Bästa appar och tjänster elbilsladdning jämförda

elbil som laddas på laddstation i sverige

Ladda elbil – Bästa appar och tjänster jämförda i stort test

Under senaste åren har antalet elbilar och elhybrider ökat markant i Sverige, och därför har även jakten på de bästa sätten att ladda elbil också gjort detsamma.

Enligt trafikverket är under 2022 var tredje bil en elhybrid eller elbil, upp från var tionde ny bil som köptes bara för 5 år sedan. Idag finns det över 350,000 laddbara personbilar i landet, med en prognos på 2,500,000 till 2030, vilket också skapat stort tryck på både el-leverantörer och kedjor att tillhandahålla möjligheter att ladda dessa när man är ute på tur.

I Sverige finns det ett flertal olika aktörer som bygger och förvaltar laddstationer runt om i landet. Några exempel på dessa är Recharge Infra (Fortum), Vattenfall Incharge, E.on, Mer och Tesla. Utöver det kan du ladda din elbil hos bensinmackar, köpcenter och till och med privata företag som hyr ut sina laddplatser till allmänheten där du kan ladda med din laddkabel. Därför har flera aktörer nu startat appar och tjänster för att samla alla alternativ enkelt att navigera genom.

Det finns idag flertalet nätverk som låter dig betala per kwh, men även flertalet kostnadsfria alternativ då fler företag låter folk ladda sin elbil gratis hos dem då det lockar trafik till deras butiker. Ett bra exempel på detta är IKEA som låter kunder ladda gratis hos en på deras parkeringsplatser.

Likt i våra andra tester kring elbilar så har vi har undersökt alla olika alternativ där ute för att sammanställa en guide över de olika alternativen som finns för att ladda din elbil. Vi har delat upp det i appar och tjänster, laddnings nätverk samt kedjor med laddplatser för kunder.

Appar för att hitta och jämföra laddstationer

Det finns ett flertal appar och tjänster idag för att i mobilen jämföra alla platser att ladda din elbil på ett snabbt och smidigt sätt när du inte kan ladda din elbil vid din laddbox hemma. Samtliga av dem är gratis att använda men du betalar i vissa av dem för din laddning av bilen.

Ladda elbil – Bästa apparna och tjänster

VINNARE 2023 Northe

App store ikon för Northe

Ladda ner appen

App Store
Google Play
2a Plats Chargemap

bild på app store ikon för chargemap

Ladda ner appen

App Store
Google Play
3e Plats Google Maps

bild på app store ikon för google maps

Ladda ner appen

App Store
Google Play
bild på appen northe där du kan ladda din elbil

Northe Charging App

Northe är en nystartad tjänst från Sverige som grundades så sent som 2020 för att samla alla olika laddplatser i en app. Samarbetar med majoriteten av Svenska nätverk och du kan både hitta, jämföra kwh priser och betala för laddningen av din elbil enkelt i appen.

Fördelar

 • Användarvänlighet
 • Högst utbud av stationer
 • Stödjer alla betalningsmetoder (Visa, Mastercard, AMEX & Fakturering)

Nackdelar

 • Har ej egna stationer
 • Jämförelse endast

Betyg

5/5

bild på appen chargemap där du kan ladda din elbil

Chargemap

Chargemap har i sin app över 450 000 laddningspunkter över hela Europa. Här kan du hitta de laddstationer som bäst matchar din elbil och dina behov med filtrering efter dina önskemål. Bra alternativ om du ska ut och resa med bilen.

Fördelar

 • Bra utbud i hela EU
 • 450,000 laddstationer
 • Stödjer alla betalningsmetoder (Visa, Mastercard, AMEX & Fakturering)

Nackdelar

 • Har ej egna stationer
 • Jämförelse endast
 • App på engelska (Ej svenska)

Betyg

4,2/5

bild på polestar som laddas med hjälp av google maps

Google Maps

Visste du att du även enkelt kan hitta laddstationer i Google Maps? I Google Maps kan du både i iOS och Android enkelt söka efter “Laddstation” och få närmaste förslagen på laddstationer kring där du befinner dig just nu.

Fördelar

 • Fungerar både på mobil och bilens interface
 • Stort utbud

Nackdelar

 • Betalning sker ej i app
 • Går ej att se om station är upptagen

Betyg

3,5/5

Nätverk för elbilsladdning i Sverige för att ladda din elbil

Det finns flera aktörer som idag bygger ut laddningsnätverk som du finner på apparna som jämför dem mot varandra. Men flertalet av dem har även egna appar och tjänster där du kan samla bonuspoäng och få rabatt om du laddar direkt via dem och har andra eltjänster från dem till ditt hem.

Fortum Recharge/Charge & Drive

Fortum erbjuder idag genom Recharge både lösningar för hur du kan ladda din elbil hemma och när du är ute och reser genom publika laddstationer. Vid publik laddning har de sin tjänst som heter Fortum Charge & Drive.

Med Fortum Charge & Drive har du tillgång till Recharge nätverket, som finns över hela Norden innefattar ca 2700 laddsta­tioner. Med Charge & Drive Appen kan du starta/​stoppa din laddning i tjänsten. Tjänsten är öppen för allmänheten och du behöver alltså inte vara kund hos Fortum sedan tidigare för att använda den.

Vattenfall Incharge

Vattenfall ger genom sin egna app tillgång till dess mer än 21 000 publika laddpunkter runt om i Sverige, Norge, Tyskland och Nederländerna. I appen kan du hitta, förboka, ladda och sköta betalningar enkelt och smidigt.

Vattenfall InCharge’s tjänster är kompatibla med alla Vattenfalls laddstationer. Oavsett verksamhet eller bostadsrättsförening ska det vara enkelt för både anställda, besökare och boende att ladda.

Mer

Mer är en Europeisk operatör av laddstationer med över tio års erfarenhet av att bygga laddnätverk. Idag erbjuder de 3000 platser runt om i Sverige genom sina egenbyggda laddplatser hos företag & privatpersoner. Under sommaren 2022 ingick de ett partnerskap med E.on som ger tillgång i deras tjänst till ytterligare 500 laddplatser.

Tesla

Tesla har byggt ut bland de största nätverken i världen av snabbladdare med över 30,000 totalt och konstant utökar sitt utbud. Under 2022 har öppnat upp sina Superchargers i Sverige för alla märken.

Tesla menar att det är en del av visionen att snabba på omställningen till eldrift, men det kan också innebära att det blir mer trängsel vid Teslas snabbladdare. I första skedet är det dock stationerna med flest laddare som öppnas upp för alla märken. Du hittar alla tillgängliga för allmänheten i Tesla-appen.

Kedjor med laddplatser för kunder för att ladda elbil

Som tidigare nämnts så har flertalet kedjor laddstolpar som kan användas av deras kunder vid besök, och flera av dem är gratis att använda när du är där och handlar. Vi har här samlat de vanligaste och mest populära i Sverige.

McDonalds

McDonald’s är Sveriges största restaurangkedja för laddning av elbilar med över 100 laddstolpar på 55 restauranger. Olika aktörer ligger bakom laddstolparna och du laddar mot en kostnad.

55 laddplatser i Sverige

laddstolpe för laddning al elbil hos mcdonalds

IKEA

Flertal IKEA-varuhus har idag laddstolpar. IKEA installerar tillsammans med laddoperatören Recharge minst 700 nya laddpunkter för elbilar, varav 280 snabbladdande, i anslutning till sina 20 varuhus i Sverige.

Satsningen innebär att IKEA stärker det svenska nätet med snabbladdare med närmare 18 procent. Arbetet påbörjas nu och kommer vara klart senast 2024 – då du kan åka från Malmö till Haparanda och enbart ladda hos IKEA.

260 laddplatser i Sverige

laddstolpar för gratis laddning på parkeringsplats utanför ikea-varuhus

ICA

ICA har idag laddstolpar kopplade till majoriteten av sina varuhus och butiker. Med deras egna tjänst ICA Ladda hittar du snabbt och enkelt tillgängliga laddstationer för din elbil i anslutning till ICA-butiker över hela landet. 

100+ laddplatser i Sverige

laddstation för att ladda elbil utanför ica maxi med ica ladda

LIDL

Matkedjan LIDL erbjuder kostnadsfri (gratis) laddning på flertalet av deras butiker i landet för den som handlar i deras butiker. Under 2020-2023 antalet laddstolpar ut kraftigt i landet.

50+ laddplatser i Sverige

laddstation för gratis laddning utanför lidl butik i sverige

Scandic

Scandic är Sveriges största hotellkedja och på 38 av deras hotell runt om i landet ebjuder de laddning för elbilar.

38 laddplatser i Sverige

scandic hotellrum med laddkablar för elbildsladdnings

Hur hittar man laddstationer för elbilar?

Det finns flera olika sätt att hitta laddstationer i landet idag. Flertalet appar och tjänster som är oberoende gör det möjligt för privatpersoner att jämföra priser och ladda sina bilar bland de publika laddplatserna som finns tillgängliga. Exempel på dessa är Northe, Chargefinder och Google Maps.

Vart är det billigast att ladda elbil?

Det finns ett flertal sätt att ladda elbil gratis. Exempelvis har Lidl laddstationer som är helt gratis men även vissa restauranger, hotell och parkeringsgarage erbjuder gratis elbilsladdning vid besök. Prisinformation för laddning finns tillgänglig för laddare som ingår i ett nätverk.

Vart är det gratis att ladda elbil?

Det finns flertalet restauranger, matkedjor och garage kopplade till varuhus som idag erbjuder gratis laddning av din elbil. Ett exempel på detta är LIDL som har kostnadsfri laddning vid besök av deras butiker i landet.

Vilka nätverk erbjuder snabbladdare i Sverige?

Antal aktörer som erbjuder snabbladdning i Sverige ökar konstant. De som redan idag erbjuder det är Mer, Vattenfall InCharge, Circle K, Fortum Charge & Drive, Ionity, E.on och Tesla.

Vilka laddnätverk för elbilar finns i Sverige?

I Sverige finns det ett flertal olika aktörer som bygger och förvaltar laddstationer runtom i landet.

Nätverk för elbillsladdning: Recharge Infra (Fortum), Vattenfall Incharge, E.on, Mer
Lokala energibolag: Göteborgs energi, Skellefteå kraft, Kraftringen
Bensinkedjor: Circle K, OKQ8
Servicekedjor: Mcdonalds, IKEA, LIDL
Övriga aktörer: Chargenodes, Eways, Laddkoll, Park & Charge, Easypark, Google Maps.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Typ av laddbox Effektnivå Laddar ett 40 kWh-batteri på: Räckvidd per laddtimme (cirka)
AC 2,2 – 3 kW 13 – 18 timmar 11 – 15 km
  3,8 kW 11 timmar 19 km
  7 kW 6 timmar 35 km
  11 kW 4 timmar 55 km
  22 kW 2 timmar 110 km
Snabbladdare DC 50 kW ca 50 minuter 290 km
    *80% av batteriet *hastighet för laddning upp till 80%
Högeffektsladdare 150 kW ca 20 – 30 minuter c. 860 km
    *80% av batteriet *hastighet för laddning upp till 80% 
Hem » Ladda elbil – Bästa appar och tjänster elbilsladdning jämförda

Leave a comment