Skip links
Published on: Ljud

Sonos eller Bose? Vi har jämfört 2023 års modeller

Sonos & Bose Test

Sonos eller Bose? Vi har jämfört årets modeller i ett test för att kunna vägleda i högtalarjungeln.

Trådlösa högtalare och multiroom högtalare i hemmen har varit något som blivit väldigt populärt senaste åren – och de två bjässarna inom området har alltid varit Sonos & Bose. Men hur står de sig egentligen mot varandra och vilken högtalare är egentligen bäst i test 2023?

 

Sonos histioria:

Sonos grundades i San Fransisco redan 2002 med målet att skapa trådlösa högtalarsystem. Något som gått att bli en område de blivit pionjärer inom på senare dagar. Den riktiga första målstolpen för Sonos blev under början på 2010-talet när de lanserade modellerna play3 och play5. Namnen kommer från antalet högtalarelement som är inne i den trådlösa högtalaren. Tre stycken i play3 och fem stycken i play5.

Framgången i Sonos första modeller låg i att de utmanade den klassiska teknologin Bluetooth som då var populärt bland trådlösa högtalare. Utmaningen med denna teknologi för hemmabruk låg i att om enheten som spelade ljudet, exempelvis en telefon lämnade en radie på 15 meter så slutade ljudet. Dessutom så spelades allt ljud upp från källan, exempelvis en telefon, som notiser eller ljud från andra appar som användes samtidigt. Sonos hade tagit fram en egen lösning på detta med en liten Wi-Fi hub som streamade musiken direkt till den trådlösa högtalaren. Och därför blev ett eget system oberoende av dina enheter som spelade ljuden.

Idag har Sonos kvar dessa lösningar men dagens modeller stödjer även uppspelning via Bluetooth och exempelvis Spotify Connect som gör att användaren kan streama direkt från Spotify’s app utan att behöva använda Sonos app.

 

Bose hostoria:

Bose grundades från början i USA av Amar Bose och varit pionjärer inom kvalitetshögtalare sedan dess. Från början fokuserade Bose på att tillverka högtalarsystem för konsertlokaler och större rum men under slutet på 1990-talet klev de över mot konsumentmarknaden för att tillverka högtalare för privatpersoner och deras hem men även varit väldigt framgångsrika inom hörlurstillverkning. Däribland deras serie QuietComfort som varit en av de mest sålda hörlurarna under 2010-talet.

Sonos One

Sonos One (Gen 2)

Sonos One erbjuder ett överraskande fylligt ljud och är klar för smart röststyrning av musik och andra funktioner. Kompakt fukttålig design.
Köp till bästa pris här

Sonos Five (Gen 2)

Sonos Five (Gen 2)

Stark trådlös multiroom-högtalare som kan användas i små och större rum för flera olika ändamål. Två stycken kan kombineras för stereo.
Köp till bästa pris här

Bose Homespeaker 500

Bose Homespeaker 500

Bose Home Speaker 500 kombinerar en kompakt design med ett exceptionellt ljud.

Köp till bästa pris här

Multi-room högtalare

Sonos One SL vs Sonos Five vs Bose Homespeaker 500

Sonos One (Gen 2)

Lanserad: 2019

Sonos One har en stilren design, är funktionspackad och har ett suveränt ljud som bjuder på det bästa från båda ekosystem. Med denna får du en liten och smidig högtalare med Sonos egna multi-rum-teknologi och suverän ljudprestanda för dess storlek. Fördelen är dess prisklass där du för samma pris som en av konkurrenterna i detta test får två stycekn enheter. För ett mindre rum kan två stycken Sonos One parkopplas och bilda en stereo-enhet som levererar en grym gemensam ljudbild.

 

Sonos Five (Gen 2)

Lanserad: 2020

Sonos Five är Sonos senaste tillskott från 2020. Det är en trådlös högtalare med extremt råstyrka som leder till ett fenomenalt ljud. För det första stödjer den AirPlay 2 och Trueplay-rumskorrektion som gör den otroligt smidig att hantera. Ljudmässigt är den helt klart bäst i klassen bland multiroom-högtalare på marknaden och till skillnad från dess lillebror Sonos One kan den själv fylla ett helt rum med stereo-ljud tack vare dess hela 5 högtalarelement.

 

Bose Homespeaker 500 (Gen 2)

Lanserad: 2018

Om du letar efter en högtalare som är snygg och kan fylla dina rum med rikt ljud  är Bose Homespeaker 500 en otrolig högtalare. Det undviker den relativt bastunga ljudprofilen för de flesta Bose- högtalare och ger exceptionell klarhet som vackert återger varje ton. Samtidigt behåller den tillräckligt med bashöjd för att förankra den klarheten i ett ljudlandskap som gör att nästan alla typer av genres spektakulära. Stödjer det med bekvämligheten med Bluetooth och Wifi-anslutning, tillsammans med Alexa inbyggd. Prisbilden är dock markant över alternativen från Sonos och ljudmässigt ligger den en bit under Play Five vid högre volymtester.

🏅 Vinnare – Multiroom

Sonos Five (Gen 2)

Stark trådlös multiroom-högtalare som kan användas i små och större rum för flera olika ändamål. Två stycken kan kombineras för stereo.

Köp till bästa pris här

Sonos Five (Gen 2)

Sonos Five

Bose Soundbar 700

Bose Soundbar 700

Den slimmade soundbarhögtalaren har en oslagbar kombination av avancerad design och utmärkt ljud, och den är fullmatad med teknik som tar fram den fulla kraften i varje ögonblick av din musik och dina filmer.

Köp till bästa pris här

Sonos Arc

Sonos Arc

Stor surroundkänsla i vardagsrummet utan separat anläggning och kablar i rummet. Denna stora Sonos-soundbar ger dig det TV-ljud du alltid drömt om.
Köp till bästa pris här

Sonos Ray

Sonos Ray

Superkompakt TV-soundbar med Sonos unika trådlösa musikuniversum inbyggt. En enkel och billig väg till bättre TV-ljud.
Köp till bästa pris här

Soundbar högtalare

Bose Soundbar 700 vs Sonos Arc vs Sonos Ray

Bose Soundbar 700

Lanserad: 2019

Bose sounbar står för ett anständigt ljud som du vanligtvis hittar till en lägre prispunkt i andra tillverkare. Bose Soundbar 700 är inte kompatibel med de senaste ljudformaten som Atmos och låter bäst med den extra Bose-subwoofern. Ändå är gör dess användarvänlighet, enkla installation och anslutning till andra Bose-produkter den till ett bra köp.

 

Sonos Arc (Gen 2)

Lanserad: 2020

Sonos har skapat en effektiv allt-i-ett soundbar som andra bör efterlikna. Sonos Arc har en stor yta som rymmer tillräckligt med drivrutiner för att prestera starkt samt med faktiska surroundljudhögtalaruppsättningar. Atmos-stödet, utmärkt bas och unika ljudlägen som Speech Enhancement ger ett utmärkt ljudsystem.

Sonos Arc vinner över Bose Soundbar 700 i ljudkvalitet och har stöd för de flesta ljudformat.

 

Sonos Ray

Lanserad: 2022

Sonos Ray är deras senaste soundbar som lanserades i år, 2022 under sommaren. Högtalaren är en superkompakt TV-soundbar med Sonos unika trådlösa musikuniversum inbyggt. En enkel och billig väg till bättre TV-ljud. Saknar en del av de mest avancerande funktionerna som du ser i Arc men ger fortfarande ett heltäckande ljud och är en bra intro-soundbar med dig som har de andra sonosprodukterna hemma och vill även ha en bra soundbar till din TV-setup.

🏅 Vinnare – Soundbar

Sonos Ray

Superkompakt TV-soundbar med Sonos unika trådlösa musikuniversum inbyggt. En enkel och billig väg till bättre TV-ljud.
Köp till bästa pris här
Sonos Ray

Sonos Ray

Sonos Ray

Hem » Sonos eller Bose? Vi har jämfört 2023 års modeller

Vilken högtalare är bäst, Sonos eller Bose?

Enligt vårt test för i år är Sonos Five testvinnare inom kategorin bästa multiroom högtalaren bland 2022 års modeller.