27 APR, 2024

Sonos eller Bose? Vi har jämfört årets nya modeller för 2024

Sonos eller Bose? Vi har jämfört årets modeller i ett test för att kunna vägleda i högtalarjungeln. Trådlösa högtalare och multiroom högtalare i hemmen har varit något som blivit väldigt populärt senaste åren – och de två bjässarna inom området har alltid varit Sonos & Bose. Men hur står de sig egentligen mot varandra och vilken högtalare är egentligen bäst i test 2024?

Dagens Testare

David

sonos eller bose logotyper sonos bose

Årets jämförelse av modellerna från Sonos och Bose

Trådlösa högtalare och multiroom högtalare i hemmen har varit något som blivit väldigt populärt senaste åren – och de två bjässarna inom området har alltid varit Sonos & Bose. Men hur står de sig egentligen mot varandra och vilken högtalare är egentligen bäst i test 2024?


Sonos

Sonos grundades i San Fransisco redan 2002 med målet att skapa trådlösa högtalarsystem. Något som gått att bli en område de blivit pionjärer inom på senare dagar. Den riktiga första målstolpen för Sonos blev under början på 2010-talet när de lanserade modellerna play3 och play5. Namnen kommer från antalet högtalarelement som är inne i den trådlösa högtalaren. Tre stycken i play3 och fem stycken i play5.

Framgången i Sonos första modeller låg i att de utmanade den klassiska teknologin Bluetooth som då var populärt bland trådlösa högtalare. Utmaningen med denna teknologi för hemmabruk låg i att om enheten som spelade ljudet, exempelvis en telefon lämnade en radie på 15 meter så slutade ljudet. Dessutom så spelades allt ljud upp från källan, exempelvis en telefon, som notiser eller ljud från andra appar som användes samtidigt. Sonos hade tagit fram en egen lösning på detta med en liten Wi-Fi hub som streamade musiken direkt till den trådlösa högtalaren. Och därför blev ett eget system oberoende av dina enheter som spelade ljuden.

Idag har Sonos kvar dessa lösningar men dagens modeller stödjer även uppspelning via Bluetooth och exempelvis Spotify Connect som gör att användaren kan streama direkt från Spotify’s app utan att behöva använda Sonos app.

Bose

Bose grundades från början i USA av Amar Bose och varit pionjärer inom kvalitetshögtalare sedan dess. Från början fokuserade Bose på att tillverka högtalarsystem för konsertlokaler och större rum men under slutet på 1990-talet klev de över mot konsumentmarknaden för att tillverka högtalare för privatpersoner och deras hem men även varit väldigt framgångsrika inom hörlurstillverkning. Däribland deras serie QuietComfort som varit en av de mest sålda hörlurarna under 2010-talet.

sonos era 300 foto i vardagsrum

Multiroom Högtalare

Sonos Era 100 vs Sonos Era 300 vs Bose Homespeaker 500

Sonos Era 100
Upptäck det perfekta ljudet med Sonos Era 100. Förlora dig i din musik med fyllig och kraftfull ljudkvalitet, producerad av ljudteknikspecialister. Oavsett om du njuter av tid för dig själv eller underhåller familj och vänner kan du lita på att varje ton kommer att vara lika ren och distinkt som sin ursprungliga källa. Vår toppmoderna högtalare erbjuder pålitlig uppkoppling utan avbrott.

Ljudentusiaster på alla nivåer kommer säkert att uppskatta den här enhetens senaste teknik som ger en oöverträffad lyssningsupplevelse. Dessutom kan du njuta av enkel installation och förenklad kontroll med vårt intuitiva grafiska användargränssnitt som ger dig full möjlighet att justera ljudbilden efter dina önskemål med bara ett fingertryck. Sonos Era 100 är perfekt för alla hängivna musikälskare som letar efter en överlägsen produkt som de kan lita på.

Sonos Era 300
Sonos Era 300 är den senaste innovationen inom ljudteknik. Med sin eleganta och moderna design ger Era 300 alla hem en oöverträffad ljudupplevelse. Trevägshögtalarna ger kristallklart ljud med fina detaljer och djup, vilket ger en unik lyssningsupplevelse som överträffar alla andra.

Detta innovativa högtalarsystem producerar djupa bastoner tillsammans med balanserade mellanregister och höga toner för att ge dig en live-in-upplevelse utan att behöva lämna vardagsrummet.

Bose Homespeaker 500
Om du letar efter en högtalare som är snygg och kan fylla dina rum med rikt ljud  är Bose Homespeaker 500 en otrolig högtalare. Det undviker den relativt bastunga ljudprofilen för de flesta Bose- högtalare och ger exceptionell klarhet som vackert återger varje ton.

Samtidigt behåller den tillräckligt med bashöjd för att förankra den klarheten i ett ljudlandskap som gör att nästan alla typer av genres spektakulära. Stödjer det med bekvämligheten med Bluetooth och Wifi-anslutning, tillsammans med Alexa inbyggd. Prisbilden är dock markant över alternativen från Sonos och ljudmässigt ligger den en bit under Play Five vid högre volymtester.


sonos era 300
Testvinnare PREMIUM

Sonos Era 300

Sonos Era 300-högtalare låter dig uppleva musik på ett sätt som du aldrig trodde var möjligt. Njut av uppslukande surroundljud så uppslukande som möjligt medan din musik ställs in efter din miljö med Trueplay-tuningtekniken.

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

5990kr

LÄS MER OM ERA 300
sonos era 100
TESTvinnare Prisvärd

Sonos Era 100

Era 100 har den senaste akustiken och fantastiska anslutningsmöjligheter, så att du kan fylla varje rum med det perfekt justerade stereoljud och den fylliga bas som din musik förtjänar.Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

1995kr

LÄS MER OM ERA 100
Bose Homespeaker 500
Tredje plats

Bose Homespeaker 500

Bose Home Speaker 500 kombinerar en kompakt design med ett exceptionellt ljud. Kontrollera högtalaren via appen, kontrollpanelen på högtalaren eller med hjälp av Amazon Alexa röststyrning. Anslut via WiFi eller Bluetooth.


Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

1786kr

MER OM HOMESPEAKER 500

Soundbar

Bose Soundbar 700 vs Sonos Arc vs Sonos Ray

Bose Soundbar 700
Bose soundbar står för ett anständigt ljud som du vanligtvis hittar till en lägre prispunkt i andra tillverkare. Bose Soundbar 700 är inte kompatibel med de senaste ljudformaten som Atmos och låter bäst med den extra Bose-subwoofern. Ändå är gör dess användarvänlighet, enkla installation och anslutning till andra Bose-produkter den till ett bra köp.

Sonos Arc (Gen 2)
Sonos har skapat en effektiv allt-i-ett soundbar som andra bör efterlikna. Sonos Arc har en stor yta som rymmer tillräckligt med drivrutiner för att prestera starkt samt med faktiska surroundljudhögtalaruppsättningar. Atmos-stödet, utmärkt bas och unika ljudlägen som Speech Enhancement ger ett utmärkt ljudsystem.Sonos Arc vinner över Bose Soundbar 700 i ljudkvalitet och har stöd för de flesta ljudformat.

Sonos Ray
Sonos Ray är deras senaste soundbar som lanserades i år, 2022 under sommaren. Högtalaren är en superkompakt TV-soundbar med Sonos unika trådlösa musikuniversum inbyggt. En enkel och billig väg till bättre TV-ljud. Saknar en del av de mest avancerande funktionerna som du ser i Arc men ger fortfarande ett heltäckande ljud och är en bra intro-soundbar med dig som har de andra sonosprodukterna hemma och vill även ha en bra soundbar till din TV-setup.

Vill du ser fler modeller inom soundbars testade har vi ett eget test för detta.

sonos arc
Testvinnare PREMIUM

Sonos Arc

Betyg

✸✸✸✸✸

Lägst pris just nu

10,490kr

Läs mer om SONOS ARC här
Sonos Ray
TESTVINNARE PRISVÄRD

Sonos Ray

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

3,990kr

LÄS MER OM SONOS RAY HÄR
Bose Soundbar 700

Bose Soundbar 900

Betyg

✸✸✸✸

Lägst pris just nu

10,990kr

Läs mer om den här
Vilken högtalare är bäst, Sonos eller Bose?
plus sign open close icon

Enligt vårt test för i år är Sonos Five testvinnare inom kategorin bästa multiroom högtalaren bland 2023 års modeller.

Vilka nya modeller har Sonos släppt under senaste året?
plus sign open close icon

Under senaste året har Sonos släppt Era 100 och Era 300 som ersätter tidigare modeller Sonos One och Sonos Five.