Skip links

Sällskapsspel och nöje

Alla våra tester kring sällskapsspel, brädspel och kortspel.

Hem » Sällskapsspel

Sällskapsspel – Alla våra tester

Det finns idag en oändling mängs sällskapsspel, brädspel och kortspel. Vi har här samlat våra guider så du kan hitta det bästa för dig, till det bästa priset.

Sällskapsspel och bordspel med tåg

Sällskapsspel – guider och tester kring de bästa populäraste spelen just nu

När det kommer till brädspel finns det få länder som har det så inrotat i sin kultur som just vi i Sverige. Vi lär oss sedan tidig ålder allt från klassiska kortspel som vänd-tia till att kunna bemästra fia med knuff. Men i äldre åldrar finns det sällskapsspel för så mycket mer tillfällen än så.

Det finns få saker som är roligare än att tillbringa en kväll med vänner, familj eller nära och kära och spela brädspel. Brädspel har funnits i århundraden och det finns en anledning till att de har stått sig genom tiderna – de är otroligt roliga! Oavsett om du letar efter ett lättsamt spel att underhålla dig med.

I våra guider och tester har vi försökt hitta de bästa, populäraste och roligaste spelen som passar alla olika tillfällen. Oavsett om du ska till stranden, har folk över på middag eller vill göra vardagen roligare som par.

Vi kommer kontinuerligt att lägga till fler olika tester inom sällskapsspel, kom gärna med förslag över fler vi kan göra!

Populära sällskapsspel och deras historia

Brädspel har en lång och varierad historia, och vissa spel har funnits i tusentals år. Ett av de äldsta kända brädspelen är senet, som var populärt i det gamla Egypten. Senet spelades på ett bräde med tre rader med tio rutor, och spelarna var tvungna att flytta sina pjäser runt på brädet i enlighet med en tärningskast.

Ett annat populärt spel från antiken är go, som har sitt ursprung i Kina. Go är ett strategispel för två spelare, och syftet med spelet är att omringa mer territorium än din motståndare.

Ett av de mest populära brädspelen genom tiderna är schack. Schack har sitt ursprung i Indien på 600-talet e.Kr. och spred sig snabbt till andra delar av världen.

Fördelarna med att spela brädspel med vänner och familj

Fördelarna att spela sällskapsspel är många. Brädspel kan bidra till att förbättra problemlösningsförmågan, minnet och koncentrationen. De främjar också social interaktion och kommunikation och kan vara mycket roliga.

Så nästa gång du letar efter något att göra med dina vänner eller din familj, varför inte ta fram brädspelen? Ni kanske kommer att ha mycket roligt – och lära er något nytt under tiden.

scen från serien queens gambit på Netflix där huvudkaraktär spelar brädspelet schack
scen från serien queens gambit på Netflix där huvudkaraktär spelar brädspelet schack

Varför brädspel gör comeback i dagens samhälle

Brädspel gör comeback i dagens samhälle av flera anledningar. För det första söker människor i takt med teknikens framväxt alltmer efter sätt att koppla bort skärmarna och få kontakt med andra människor i verkliga livet. Brädspel är ett perfekt tillfälle att göra detta.

För det andra blir brädspel alltmer populära i takt med att folk inser att de kan vara väldigt roliga. Med så många olika typer av spel finns det säkert något som alla kommer att gilla.

Slutligen ses brädspel också som ett utmärkt sätt att främja inlärning och social interaktion bland barn. Med rätt spel kan barnen lära sig viktiga färdigheter som samarbete och strategi samtidigt som de har mycket roligt.

Netflix-serien The Queen’s Gambit som landerades under förra året har fått folk att prata om schack igen. Huvudpersonen Beth Harmon är ett underbarn som blir stormästare.

Serien har fört schacket tillbaka in i rampljuset och har till och med inspirerat en del människor att börja spela spelet.

Upptäck mer i våra guider kring de bästa sällskapsspelen

I våra guider har vi försökt samla de bästa sällskapsspelen just nu för alla olika typer av spelare. Vi försöker uppdatera kontinuerligt med nya tester och guider.

Vanliga frågor bland Svenskar kring sällskapsspel

Vilket är det populäraste sällskapsspelet 2022 i Sverige?

Vi har i vår egna guide testat majoriteten av de olika spel som finns på den svenska marknaden för att avgöra de bästa sällskapsspelen 2022.