Skip links

Elbil

Alla våra tester kring produkter, tjänster och appar relaterade till elbilar

Hem » Elbil

Elbil – Alla våra tester

Alla våra tester kopplade till användandet av en elbil.

bild på polestar som laddas med hjälp av google maps

Elbilar – guider och tester kring ägandet av en elbil

Ägandet av elbilar har i Sverige ökat drastiskt de senaste åren och konsumenter letar febrilt efter produkter och tjänster kopplande till ägandet av en elbil. Vi har i våra tester försökt undersöka det som folk undrar mest över. Allt ifrån vart du kan ladda din elbil när du reser till tillbehör för att göra ägandet enklare som laddboxar till din elbil.

Elbilar blir allt populärare för varje år. Om du funderar på att byta till en elbil finns det några saker du bör veta.

Elbilar har några fördelar jämfört med traditionella bensinbilar. För det första är de mycket billigare att driva. Elbilar använder ingen bensin, så du behöver aldrig besöka en bensinstation igen. Du sparar också pengar på underhållskostnader, eftersom de inte kräver oljebyte eller andra installtioner på bilen som bensinbilar gör.

Elbilar släpper också ut mycket mindre föroreningar än bensinbilar. Om du bryr dig om miljön är byte till en det vara ett utmärkt sätt att minska ditt koldioxidavtryck.

Självklart har elbilar också vissa nackdelar.

laddstolpar för gratis laddning på parkeringsplats utanför ikea-varuhus

Fördelar med att äga en elbil

Det finns några stora fördelar med att äga en elbil. Här är några av fördelarna:

  • Det är betydligt billigare att ladda bilen över natten än att fylla på bensintanken på närmaste bensinstation på dagtid.
  • Elbilar påverkar miljöutsläppen mindre i världen. Att producera elen för att ladda en elbil skapar betydligt mindre föroreningar än att producera bensin för att driva en bensinbil.
  • Elbilar kräver mycket lite underhåll. Du behöver inte oroa dig för oljebyte eller andra vanliga underhållsuppgifter med en elbil.

Nackdelar med att äga en elbil

Elbilar har också vissa nackdelar. Här är några av nackdelarna

Den initiala kostnaden för elbilar kan vara högre än för bensinbilar.
Med tiden sparar du dock pengar på bränsle och underhållskostnader

Elbilar kan ha kortare räckvidd än bensinbilar.
Det innebär att du kan behöva planera dina resor i förväg och se till att du har tillräckligt med laddning för att komma fram till din destination på ett smidigt sätt. Just nu byggs det ut extremt många laddstationer i Sverige som kommer att underlätta detta i framtiden.

Det kan ta längre tid att ladda elbilar än bensinbilar.
Det kan ta flera timmar att ladda en elbil, medan det bara tar några minuter att tanka en bensinbil.

På det hela taget har elbilar många fördelar och några få nackdelar. Om du funderar på att köpa en elbil bör du göra din research och avgöra om en elbil är en bra idé. I våra guider går vi igenom allt du behöver tänka på kring valet.

laddstolpe för laddning al elbil hos mcdonalds

Hur du bestämmer dig för om en elbil är rätt val för dig

När du funderar på att köpa en elbil finns det några saker du måste tänka på. Den första är räckvidden – hur långt måste du kunna åka på en enda laddning? Elbilar har kommit långt de senaste åren, men de kan fortfarande inte matcha räckvidden hos en bensin- eller dieselbil. Om du bara behöver resa korta sträckor kan en elbil vara ett bra alternativ för dig. Men om du regelbundet kör långa sträckor kanske du vill hålla dig till en bensinbil.

Den andra saken att tänka på är laddningstiden. Vissa elbilar kan ta flera timmar att ladda, medan andra kan laddas på bara några minuter.

De viktigaste sakerna att tänka på när du bestämmer dig för om en elbil är rätt val för dig är:

  • Hur mycket du kör
  • Var du bor
  • Hur mycket pengar du vill spara

Om du gör din research och bestämmer dig för att en elbil är rätt val för dig finns det några saker du behöver veta innan du byter.

Här är några tips om hur du kan gå över till att köra en elbil:

  • Ta reda på var du kan ladda din bil. Du måste ta reda på var du kan ladda din bil, eftersom laddningsstationer kanske inte är lika vanliga som bensinstationer.
  • Planera dina resor i förväg. Eftersom elbilar har en kortare räckvidd än bensinbilar.

Elbilar och miljöpåverkan

Elbilar ses ofta som det miljövänligaste alternativet, men så är inte alltid fallet. Det beror på hur elen som laddar bilen genereras. Om elen kommer från förnybara källor är elbilar mycket bättre för miljön än bensinbilar. Men om elen kommer från kolkraftverk producerar elbilar ungefär lika mycket koldioxid som bensinbilar.

Så laddar du bilen hemma

Du måste installera en laddningspunkt i ditt hem. Det är här du ansluter din bil för att ladda den med din laddkabel. Du kan få ett bidrag från regeringen för att hjälpa till med kostnaden för att installera en laddningspunkt, exempelvis har man i Norge idag flera bidrag du kan få för detta. När den väl är installerad behöver du bara koppla in bilen och vänta på att den ska laddas. Det tar vanligtvis cirka fyra timmar att ladda en elbil från tom till full laddning.

Det finns idag många populära aktörer som säljer just laddningspunkter och laddningskablar i Sverige. Bland annat kan du hitta dessa hos Kjell och company på deras butiker i landet.

Elbil vs bensinbil – så mycket kostar de att ladda

Det är inget att sticka under stolen med kring hur elpriserna i Sverige skenat iväg senaste åren, trots detta är elbilar billigare i drift än en bensinbil. Om du till exempel kör en Nissan Leaf kostar det cirka 4,200kr per år att ladda den. Detta är baserat på att den laddas en gång om dagen och att man använder cirka 15 pence per kWh el. Som jämförelse kan nämnas att en bensinbil som kör samma antal mil skulle kosta cirka 11,600kr per år i bränsle.

När du ska ladda din elbil finns det även butiker och kedjor i landet som erbjuder kostnadsfri laddning när du besöker dem, exempelvis Lidl.

Framtiden ser ljus ut för elbilar

Framtiden för elbilar ser mycket lovande ut. Försäljningen av elbilar ökar varje år och fler och fler företag börjar tillverka dem. Kostnaden för batterier sjunker också, vilket innebär att elbilar blir mer prisvärda. Man räknar med att det år 2030 kan finnas över 30 miljoner elbilar på vägarna.

Detta har gjort att allt fler aktörer ger sig in på elbilsmarknaden, exempelvis har svenska Polestar som ägs av Volvo storsatsat på elbilar de senaste åren.

Så om du funderar på att köpa en elbil är det ett utmärkt tillfälle att göra det nu. Med fortsatta framsteg inom tekniken och fler människor som blir medvetna om fördelarna med elbilar är det troligt att ännu fler människor kommer att byta till elbilar i framtiden. Det finns många olika modeller att välja mellan och du kan vara säker på att du kommer att spara pengar i det långa loppet. Dessutom gör du din del för att hjälpa miljön också!

Summering från oss
Om du fortfarande är tveksam till elbilar hoppas vi att den här artikeln har bidragit till att få dig att välja dem. Att äga en elbil innebär många fördelar – både för din plånbok och för miljön. Vi uppmuntrar dig att göra mer forskning om elbilar och läsa våra andra artiklar om dem så att du kan fatta det bästa beslutet för dina behov.

Vanliga frågor kring elbilar

Vilka elbilar är populärast i Sverige 2022?

Här är de 10 populäraste elbilarna i Sverige hittills i år.

Plats Modell Antal sålde Typ
1 Kia e-Niro 4417 SUV
2 Tesla Model Y 4147 SUV
3 Volkswagen ID.4 3859 SUV
4 Polestar 2 2288 Sedan
5 Volvo XC40
Recharge
2220 SUV
6 Skoda Enyaq iV 1716 SUV
7 Kia EV6 1703 SUV
8 Nissan Leaf 1518 Kompakt
9 Tesla Model 3 1358 Sedan
10 BMW i3 1308 Kompakt

Hur många elbilar finns det idag i Sverige?

I Sverige idag är det vanligt bland konsumenter att äga elhybrider snarare än renodlade elbilar. Totalt idag finns det 142 398 elbilar registrerade för trafik i Sverige. Det är en kraftig ökning från 2021 då det endast fanns 69 458 stycken.

Vad kostar det att ladda en elbil i Sverige idag?

Kostnaden att ladda en elbil kan variera mycket beroende på om du har medlemsskap eller inte hos den leverantör som du laddar din bil hos. En annan aspekt är att snabbladdare kan ha en högre snittkostnad då du blir klar snabbare och utbudet är lägre av dessa i Sverige idag.

I detta räkneexempel kommer vi endast titta på priset du har som “gäst” på en laddare.

Exempel på snittpriser som gäst hos olika snabbladdare Juni 2022:

– Ionity: 8,70 kr/kWh
– Mer: 5,00 kr/kWh
– InCharge: 2,50 kr/kWh
– Recharge: 5,75 kr/kWh